Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Περιρρέουσα ατμόσφαιρα

Είναι πολύ in να κατηγορείς και να καταγγέλνεις αστυνομικούς για βασικά οτιδήποτε κακό συμβαίνει στην κοινωνία σήμερα. Από το να παιρνεις στο 1460 επειδή σε κατάγγειλε για ταχύτητα και δεν είχε τους φάρους του αναμμένους ή πως δε δεκτηκε να εισπράξει το εξώδικό σου όταν ήρθες να το πληρώσεις τα μεσάνυκτα, μέχρι του ότι σου συμπεριφέρθηκε βίαια ενώ σε συλλαμβανε επειδή κατέβαζες τα παντελόνια σου μεθυσμένος μέσα στο δρόμο. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Δεν έχει σημασία τι θα τον κατηγορήσεις, θα σε πιστέψουνε όποιος και να το ακούσει. Στην πυρά, αυτοί οι Αστυνομικοί είναι ικανοί για όλα, άλλωστε έδειραν τα παιδιά στην Αρμενίας το είδαμε στο βίντεο, έχασαν τον Κίτα μέσα από τα χέρια τους, είναι νεκατωμένοι παντού. Είμαστε το μοναδικό επάγγελμα στο νησί που ό-τι του φτύσεις κολλάει. Έτσι σκέφτηκε και ένας δικηγόρος - σεβαστό επάγγελμα - και το πρότεινε σε κατηγορούμενο. Πες ότι κακοποιήθηκες από τους Αστυνομικούς και θα σε πιστεψουνε.

Κατα καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια καταγγελίες κακοποίησης. Βγαινουν πρωτοσέλιδα. Ο κόσμος τα μαθαίνει και συνεχίζει να αντιπαθεί τους αστυνομικούς που κτυπάνε τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Μα δεν τον κτύπησα! διαμαρτύρεται ο Αστυνομικός που θα χάσει για κατι μήνες μέρος του πενιχρού μισθού του καθώς και την ψυχική του ηρεμία. Δε μπορώ να κάνω κάτι του λέει ο ανώτερος του σε κατηγόρησαν τα ΜΜΕ ότι κτύπησες πρέπει να το διερευνήσουμε, πήγαινε λίγους μήνες διακοπές. Αν αποδειχθεί ότι ήταν αθώος άντε το πολύ να μπεί κανενα μονόστηλο στην μέσα σελίδα κάτω που τα κοινωνικά. Η ρετσινιά έμεινε πλέον οι Αστυνομικοί κακοποιούν τελείωσε. Αναρωτήθηκε κανείς τώρα μπας και υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που κατηγορήθηκαν ψευδώς αστυνομικοί; Ή δεν νοιάζει κανένα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτό λέει, οι αστυνομικοί δέρνουν. Ο Παπασάββας ενημερώθηκε περί αυτού αλλά δε θα τον ακούσουμε να το λέει αυτό πουθενά, μάλλον δε μπορεί να το πιστέψει ότι αληθεύει το περιστατικό και υπάρχει περίπτωση αστυνομικός να είναι αθώος για κάτι.


Δικηγόρος προσπάθησε να ενοχοποιήσει αστυνομικούς

«Χαράκωσε» πελάτη του

Μεθόδους μαφίας μεταχειρίστηκε δικηγόρος στη Λεμεσό ο οποίος ανέλαβε αυτοβούλως την υπεράσπιση νεαρού, ωθώντας τον να καταθέσει ψευδώς ότι κακοποιήθηκε από την Αστυνομία


Π ρώτα «ψάρεψε» τον πελάτη του από την αίθουσα των δικαστηρίων Λεμεσού, όπου είχε οδηγηθεί ο 26χρονος για την εκδίκαση σοβαρής υπόθεσης, κι έπειτα ο δικηγόρος έπεισε τον ύποπτο για τον μοναδικό τρόπο να κερδίσει χρόνο κι εντυπώσεις. Να δείξει ότι έπεσε θύμα κακοποίησης.
Ο νεαρός και πρωτόβγαλτος στην «πιάτσα της παρανομίας», αναρωτήθηκε τι εννοεί. Χωρίς καμιά αναστολή ο «έμπειρος» δικηγόρος, του ανέφερε ότι θα πρέπει να δηλώσει στο Δικαστήριο ότι κακοποιήθηκε κατά την ολιγόωρη κράτησή του, από αστυνομικούς. Στην αντίδραση του πελάτη, πως δεν συνέβη κάτι τέτοιο και είναι αδύνατον να το αποδείξει, ο δικηγόρος εμπράκτως, του υπέδειξε την μέθοδο. Ανασήκωσε την φανέλα του νεαρού και με τη χρήση της αιχμηρής ακίδας μιας πένας, του χαράκωσε την κοιλιά. Ο 26χρονος ύποπτος, που δεν «κουβαλούσε» ύποπτο παρελθόν, αναμείχθηκε τον Μάιο του 2008 σε σοβαρή υπόθεση παραλαβής 17,5 κιλών ναρκωτικών, που έφερε κατά παραγγελία Κυπρίου, μία Ολλανδέζα από την πατρίδα της. Ο νεαρός ανέλαβε να παίξει το ρόλο του παραλήπτη των ναρκωτικών, από το ξενοδοχείο που κατέλυσε η αλλοδαπή, με στόχο να τα παραδώσει στον τελικό παραλήπτη, έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ. Η παρέμβαση της Αστυνομίας, την κατάλληλη ώρα, έφερε στο φως τα διαδραματιζόμενα και τον 26χρονο ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Δικηγόρος με το έτσι θέλω
Ο συγκεκριμένος δικηγόρος δεν είχε οριστεί από την οικογένεια του νεαρού. Αυτό πιστοποιούν με γραπτές καταθέσεις τους, τόσο η μητέρα όσο κι ο παππούς του υπόπτου. Συγκεκριμένα δηλώνουν ότι οι ίδιοι απευθύνθηκαν στον οικογενειακό τους δικηγόρο, ο οποίος τους ανέφερε πως λόγω φόρτου εργασίας δεν μπορούσε να αναλάβει ο ίδιος την υπόθεση, αλλά θα έστελνε δικηγόρο από το γραφείο του. Την ώρα της προσαγωγής του υπόπτου, συνοδεία αστυνομικών, στο Δικαστήριο, δικηγόρος που συνηθίζει να περιφέρεται στις αίθουσες και να «ψαρεύει» πελάτες, πλεύρισε τον ύποπτο και τον ρώτησε αν έχει νομική εκπροσώπηση.
Εκείνος απάντησε ότι θα φρόντιζε γιΆ αυτό η οικογένειά του, για να λάβει την απάντηση ότι «εμείς είμαστε εδώ για νΆ αναλάβουμε την υπεράσπισή σου». Με μέθοδο που θυμίζει «απαγωγή», ο αυτόκλητος δικηγόρος, μαζί με συγγενή του επίσης δικηγόρο, έμπασαν τον ύποπτο σΆ ένα γραφείο για να διαβουλευτούν. Παράλληλα δεν επέτρεψαν ούτε στιγμή στους οικείους του να τον προσεγγίσουν. Μετά τις πρώτες κουβέντες στο κλειστό δωμάτιο των Δικαστηρίων της Λεμεσού, περιγράφει ο 26χρονος, αποχώρησε ο δικηγόρος που αρχικά τον προσέγγισε, «κάνοντας πάσα» την υπόθεση στον δεύτερο. Ο τελευταίος, επικαλούμενος τη σοβαρότητα της υπόθεσης, αλλά και την έλλειψη χρόνου, πάσχιζε να τον πείσει «να μην πει την αλήθεια γιατί έτσι θα έμπλεκε σε έναν λαβύρινθο». Προβάλλοντας την επινόησή του, όπως περιγράφει σε κατάθεσή του ο 26χρονος, «ο δικηγόρος έπιασε μια πένα και με έγδαρε στην κοιλιά, λέγοντας μου ότι αν κάνω παράπονο ότι κακοποιήθηκα από αστυνομικό, θα ήταν η μόνη μου λύση». Ο ύποπτος στη συνέχεια παρουσιάστηκε με τον δικηγόρο του κατευθείαν στην αίθουσα του Δικαστηρίου για την αρχική διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της Αστυνομίας για προσωποκράτηση. Ο δικηγόρος ανέφερε πως ο 26χρονος είχε χτυπηθεί από αστυνομικούς κι έπρεπε να διακοπεί η διαδικασία για να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο προς εξέταση.

Πάει στο πειθαρχικό
Η σοβαρή υπόθεση, αν και κλείνει χρόνο, προωθήθηκε εγκαίρως από δικηγόρους της οικογένειας για εξέταση στις αρμόδιες αρχές. Προηγουμένως έγινε διάβημα κι από τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Ενημερώθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και πρόσφατα επιδόθηκε σχετική επιστολή στο γραφείο του Β. Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, 'Ακη Παπασσάβα, ο οποίος την προώθησε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις καταγγελλόμενες ενέργειες του συγκεκριμένου δικηγόρου, οι οποίες δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για την διάπραξη σοβαρών ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων. Χαρακτηριστικά υποδεικνύεται η σοβαρότητα των αδικημάτων, αφού πρόκειται για μεθόδους που ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης μεταχειρίστηκε για να ενοχοποιήσει αθώους, ή να απενοχοποιήσει ενόχους.Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει κινηθεί κάποια διαδικασία εναντίον του δικηγόρου.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Κωδικός άρθρου: 873016

ΠΟΛΙΤΗΣ - 21/05/2009, Σελίδα: 21

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Μπάτσο αγάπη μου

Η σειρά λίγο πολύ, ήταν αναμενόμενο να διακωμωδεί την αστυνομία. Ο αρχηγός μας ή δε ξέρω ποιός άλλος αξιωματικός έγκριναν να τους δωθούν αυτοκίνητα υπηρεσιακά, συσκευές ραντάρ ακόμη και αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας να κάνουν τα γυρίσματα τους. Δωρεάν ασφαλώς. Δηλαδή γίνονται έξοδα σε καύσιμα των περιπολικών, οι αστυνομικοί αντί να δουλεύουν και να εξυπηρετούν το κοινό όπως απαιτείται από μας να κάνουμε, βρίσκονται στα γυρίσματα να κάνουν τους κομπάρσους και το ωραίο είναι ότι ούτε μια τυπική ευχαριστία στο τέλος του επεισοδίου δε βάζουνε. Υπάλληλοι του καναλιού γίναμε ή απλά ανώτεροι αξιωματικοί κάνουν χατίρια σε σκηνοθέτες; Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, έχει από τον καιρό του τότε Αρχηγού του Κουλέντη που έκανε εξυπηρετήσεις για σειρά του Σίγμα αν θυμάμαι καλά. Είναι δικαιολογία πως έτσι βελτιώνονται οι σχέσεις ΜΜΕ με Αστυνομία, διότι ούτως ή άλλως κανένας απ' αυτούς των ΜΜΕ δε θα μιλήσουν υπέρ μας σε καμία περίπτωση.