Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Καλά να πάθεις Αρχηγέ

Βάλλεται από όλα τα ΜΜΕ η ηγεσία μας αυτες τις μέρες ότι προσπάθει να φιμώσει Αστυνομικούς από το να μιλάνε σ' αυτά. Μεχρι και για γύψο μίλησε ο Μανώλης Καλαντζής που είναι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους διότι πάντα κάποιος βρισκεται μέσα από το σώμα και του ξερνάει διάφορα ωστε να δημοσιευει στην εφημερίδα του.
Κατακρίνεται η ηγεσία ότι κάνει το αυτονόητο, να ελεγχει τις πληροφορίες που βγαίνουν προς τα έξω και σε τελικη αναλυση αυτό είναι προς όφελος της πληροφόρησης του κοινού διότι έτσι τουλάχιστο πληροφορήται κατι το επιβεβαιωμένο. Αλλά όχι, τα ΜΜΕ στην Κύπρο θέλουν να ρωτάνε τον τελευταίο αστυνομικό και να ότι τους πει να το κάνουνε βούκινο, χάρην δήθεν της πληροφόρησης του κοινού. Σαν να λέμε στο εξωτερικό τα Αστυνομικά σώματα δεν ελεγχουν την ροή των πληροφοριών προς τα ΜΜΕ.

Έχεις εμμονή με τις πειθαρχικές Κε Αρχηγέ λέει ο νουμερο ένα επικριτής της αστυνομίας η εφημερίδα Πολίτης. Σημερινο δημοσιευμα. Δεν ευχαριστιούνται με τίποτα ε; Άμα δεν διατάζεις πειθαρχικές σε κατακρίνουν, τώρα έχεις εμμονή. Τι να κάνεις και συ; Τόσο καιρό με σεβασμό στα ΜΜΕ, ο Κο Κατσουνωτός μιλάει με πολλή ευφράδεια, εμφανιζεται σε ραδιόφωνα απαντα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά φαίνεται αυτά δεν αρκούν.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η κακεντρέχεια συνεχίζεται



Καλά πως κάνετε έτσι, ίσως να ήταν ορθογραφικό λάθος το αστΕνομία, δε σημαίνει ότι θέλανε και το γράψανε.
*******************************************************************************
Εξετάσεις Υπουργείου Παιδείας για υποψήφιους αστυφύλακες
Πού σου νέφκω, πού πάεις;


Το Υπ. Παιδείας πρέπει να βραβεύσει αυτούς που έθεσαν τα θέματα στις εξετάσεις της αστυνομίας. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στο «υψηλότατο» επίπεδο

Όλα τελικώς έχουν μία εξήγηση. Το υψηλότατο επίπεδο γνώσεων που διαθέτουν οι αστυνομικοί μας, δεν είναι τυχαίο. Πριν ακόμη επιλεγούν για διορισμό, έχουν περάσει από κόσκινοκαι, μάλιστα, με απίστευτες σε βαθμό δυσκολίας εξετάσεις... με θέματα που έχει επιλέξει η Υπηρεσία Εξετάσεων της Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας! Ιδού ένα δείγμα: «Σε ποια κοιλάδα της Κύπρου βρίσκεται το γεφύρι Τσιελέφου;». Γίνεται αντιληπτό ότι απαιτείται δυσθεώρητο εύρος γνώσεων για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, όπως και το καθοριστικής σημασίας ερώτημα για έναν υποψήφιο αστυνομικό: «Τι είναι τα "στυλλάρκα" και τι θυμίζουν;».

Για γέλια ή για κλάματα
Το φυλλάδιο με τις ερωτήσεις που δόθηκε στους υποψήφιους περιέχει 20 ερωτήσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι διπλές (και άσχετες μεταξύ τους) και θα έπρεπε να απαντηθούν σε 30 λεπτά. Αν κάποιος επιχειρήσει απλώς να αντιγράψει τις ερωτήσεις, θα χρειαστεί περισσότερα από 30 λεπτά (4 σελίδες Α4) και στον ίδιο χρόνο οι εγκέφαλοι του Υπουργείου Παιδείας ήθελαν να έχουν απαντήσει σε περίπου 40 ερωτήματα. Επί της ουσίας, οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό προσομοίαζαν με αυτές που υποβάλλονται σε διαγωνίσματα Γεωγραφίας στο Δημοτικό Σχολείο.
*Αναφέρετε ποιο σπάνιο φαινόμενο συναντάται κοντά στο χωριό Δρούσια;
*Τι είναι εκείνο που κάνει γνωστό το όρος Λαόνα και πού οφείλει την ονομασία;
*Γράψετε γιατί είναι γνωστή η Αλυκή της Λεμεσού.
*Γράψετε δύο χαρακτηριστικά της Αλυκής Λάρνακας...
Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως, όποιος κατέχει αυτόν ...το πλούτο γνώσης, που απαιτούν οι ερωτήσεις, είναι ικανός να ενταχθεί στην Αστυνομία και να καταπολεμήσει το έγκλημα!

Ανιστόρητοι;
Μεταξύ των ερωτήσεων που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι αστυνομικοί ήταν από ποιο στρατηγό και για ποιο λόγο έγινε η πρώτη ιστορικά προσπάθεια της μητροπολιτικής Ελλάδας να βοηθήσει τους Κύπριους το 467 π.χ.. Εδώ οι ιστορικοί, οι ιστοριογράφοι, και οι ιστοριοδίφες σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς το 467 π.χ δεν φαίνεται να υπήρξε τέτοια προσπάθεια από στρατηγό της μητροπολιτικής Ελλάδας. Στις ιστορικής φύσεως ερωτήσεις θα πρέπει να σημειωθεί και η ερώτηση για τον ρόλο που έπαιξε το όνομα ο/η Μέρλιν στον αγώνα της ΕΟΚΑ. «Μέρλιν» σκέτο, χωρίς άρθρο και χωρίς άλλη διευκρίνηση. Βεβαίως, κανένα όνομα δεν παίζει ρόλο. Είθισται τον ρόλο να τον παίζουν τα άτομα που φέρουν τα ονόματα. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.


Πώς είπατε;
Μεταξύ των απείρου κάλλους και ευρηματικότητας ερωτήσεων, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν και στο «ποιος είναι ο κύριος στόχος των Κέντρων Εξευρέσεων Εργασίας». Ειδικά το «εξευρέσεων» είναι «κλειδί» της επιτυχίας. Πέραν, όμως, των κάκιστων ελληνικών, οι φωστήρες του Υπ. Παιδείας δεν φαίνεται να πείραν χαμπάρι ότι τέτοια κέντρα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει η «Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης». Ακόμα όμως κι αν υπήρχαν, τι βαθμό δυσκολίας μπορεί να έχει η ερώτηση για τον στόχο των «Κέντρων Εξευρέσεων Εργασίας»; Τι στόχο θα μπορούσαν να έχουν; Να βρίσκουν απολεσθέντα αντικείμενα;
Μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν και στο τι σημαίνουν τα αρχικά Ε.Ο.Κ. Δηλαδή, θα έπρεπε να γνωρίζουν τα αρχικά μια ένωσης η οποία δεν υφίσταται. Ευτυχώς που δεν ρώτησαν και για τα αρχικά ΕΣΣΔ, η ΕΚΑΧ.

Η ανύπαρκτη κοιλάδα
Επειδή η γνώση δεν έχει σύνορα, οι θεματοθέτες, θέλοντας να εξερευνήσουν τους γνωσιολογικούς ορίζοντες των υποψηφίων, έθεσαν πάμπολλες ερωτήσεις γεωγραφίας. Δεν άφησαν ποταμάκι, γέφυρα, ρυάκι και αλυκή για την οποία δεν έθεσαν ερωτήσεις. Αυτή όμως που ξεχώρισε ήταν: «Αναφέρετε πού βρίσκεται η κοιλάδα των Καληδονίων και για τι φημίζεται;». Ο δρ Αντρέας Σαββίδης, σε ανοικτή επιστολή του προς το Υπ. Παιδείας, αναφέρει ότι «τέτοια κοιλάδα δεν υπάρχει επίσημα. Απλώς υπάρχει "Καταρράκτης Καλυδωνίων" και "Κοιλάδα των Χαρίτων"».
Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι στο τέλος του ερωτηματολογίου υπάρχει σημείωση με το copyright και η επισήμανση:«Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε μέσο όλου ή μέρος του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεση του εκδότη»! Τι να πει κανείς; Προφανώς, ο «εκδότης» φοβάται μην κλαπεί η πνευματική του ιδιοκτησία.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ
Κωδικός άρθρου: 925313
ΠΟΛΙΤΗΣ - 27/01/2010, Σελίδα: 21

Καλά λέω ο ΠΟΛΙΤΗΣ έχει πρόβλημα μαζί μας. Δεν φτάνει στους δημοσιογράφους του να κάνουν ένα ρεπορτάζ για την Αστυνομία, πρέπει να βάλουνε και εκείνες τις προσωπικές τους πινελιές που έκαναν τον Πολίτη να ξεχωρίσει στα μάτια των αστυνομικών εδώ και χρόνια. Φυσικά δε νομίζω να κάνανε τέτοια σχόλια για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ανθρώπων στην Κύπρο. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα κάποιοι αστυνομικοί αγοράζουν την εφημερίδα που μας έχει στόχο και κάποιοι δίνουνε και πληροφορίες στους συντάκτες του. Τις προάλλες ο Λούκας Χαραλάμπους που αν δεν λανθάνομαι γράφει εκεί κατέκρινε την Αστυνομία σχετικά με τον φόνο του Αντη χ’ Κωστή! Την κατέκρινε άκουσον άκουσον ότι δίνει πολλές πληροφορίες …… στους δημοσιογράφους. Δηλαδή σκεφτείτε να μην έκανε συλλήψεις η αστυνομία, θα μας περνούσε ο Πολίτης γενεές δεκατέσσερις.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ακόμα ένα εγκλημα

Ψες δολοφονήθηκε ακόμα ένας άνθρωπος στη Λευκωσία. ΄Οπως τόσοι άλλοι φόνοι διαπράχθηκε και αυτός με χρήση μοτοσυκλέττας για διαφυγή των δραστών. Με τον τρόπο που λειτουργούμε εμείς, η μόνο περίπτωση να πιαστούν οι δράστες επί τω έργω είναι να τους τελειώσει βενζίνη δίπλα από το πτώμα, ή να τους πέσει η ταυτότητα εκεί δίπλα.
Αυτό κατ΄εμένα οφείλεται στο ότι δεν εχουμε φτιάξει ομάδα άμεσης δράσης με μοτοσυκλέττες ώστε να πηγαίνουν αμέσως στο σημείο. Η ΜΜΑΔ το μόνο που κάνει στις περιπολίες της είναι να οδηγεί κατι βαριά 4χ4 και να κοιτάει τις σκοπιές και τα σημεία που της αναθεσαν οι εγκέφαλοι που μας διοικούν. Η Αμεση Επέμβαση ή το 100 όπως το αποκαλούν κάποιοι, διαθέτει 3-5 περίπολα για τη Λευκωσία ολόκληρη και παρόλο που προσπαθούν να επιληφθούν όλων των περιστατικών σίγουρα σε τέτοια περίπτωση δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν. Οι Αστυνομικοί των σταθμών είναι ήδη πνιγμένοι στις υποθέσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν έχουν ώρα για περιπολίες.
Ποιός θα έλεγξει μια ύποπτη μοτοσυκλέττα; Υποπτη είτε για σοβαρά αδικήματα είτε για απλά τροχαία αδικήματα. Ποιός θέλει να ρισκάρει τη δουλειά του και το μισθό του να νέψει κάποιου οδηγού μοτοσυκλέτας να σταματήσει για έλεγχο; 95% των περιπτώσεων δεν σταματάνε οι οδηγοί τους. θα τις κυνηγήσει ο Αστυνομικός; Ευθύνη δική του. Όσες φορές κυνηγήθηκαν τέτοιες μοτοσυκλέττες και τράκαραν οι οδηγοί τους, οι Αστυνομικοί έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα της διαθεσιμότητας, της μείωσης μισθού, της πειθαρχικής τιμωρίας και να αντιμετωπίσουν την μη κατανόηση από τα ΜΜΕ και συνεπεία και της κοινής γνώμης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να αλωνίζουν τέτοιες μοτοσυκλέττες στους δρόμους μας και να μη μπορεί να γίνει τίποτα να σταματήσει το φαινόμενο.
Ακόμα και έτσι διαθέτουμε το προσωπικό να κάνουμε τέτοια ομάδα; Προσωπικό διαθέτουμε να προσέχουμε πολιτικούς και να γεμίζουμε τα γραφεία με δημοσιους υπαλλήλους. Εκτός της Προεδρικής Φρουράς, δεν πιστεύω ότι οι υπόλοιπες φρουρές μπορούν σε κρίσιμη στιγμή να κάνουν κάτι απλά υπάρχουν για να ικανοποιείται το εγώ του κάθε πολιτικού ότι έχει παρατρεχάμενους. Οι παρατρεχάμενοι δεν διαμαρτύρονται που κάνουν τους σοφέρηδες διότι καρτερούν να τους ρίξουν κανένα κοκκαλάκι και να πάρουν καμια προαγωγή. Εδω φτάσαμε, να γλύφουμε πολιτικούς να προαχθούμε, να ζήσουμε και μεις σαν άνθρωποι. Στοιχηματίζω πως μετά αυτή τη δολοφονία οι πολιτικοί μας και η ηγεσία μας θα θάψουν το θέμα της μείωσης των φρουρών τους.
Όλη η κοινωνία αναμένει από την αστυνομία να παράξει έργο, να βρεί ενόχους και να απαντήσει ερωτηματα. Ειδικά επειδη ο δολοφονηθής ανήκει στην οικογένεια των ΜΜΕ, θα δείξει η ηγεσία μας περίσσιο ενδιαφέρον να το εξιχνιάσει το έγκλημα και να δρέψει δάφνες. Άλλωστε ανέκαθεν η όποια ηγεσία μας ήθελε να κατευνάζει τα ΜΜΕ. Ισως και να εξιχνιαστει τελικά. Ισως όχι. Οι πολιτικοί ήδη άρχισαν να μιλάνε για την αστυνομία ότι πρέπει να εργαστεί σκληρά να εντοπίσει ενόχους και να εκπληρώσει το καθήκον της και να τη βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να αποδόσει. Σε μια εβδομάδα πάλι θα τον σταματάει ο αστυνομικός τον βουλευτή με το BMW και αυτός πάλι θα του συμπεριφέρεται υποτιμητικά όπως έμαθε τόσα χρόνια προηγουμένως.