Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Πως να εφοδιάζεις τα ΜΜΕ με σάλτσα και χασίς.

Το πιο κάτω ξεκίνησε σαν ένα σχόλιο για το θέμα της ΥΚΑΝ και κατέληξε να σχολιάζει το πως συναδέλφοι τα λένε χαρτί και καλάμαρι.

Αυτή είναι συζήτηση με φίλο μου μέσω SMS. Είναι μετά τον ντόρο για την αποτυχημένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ.

- (αυτός) Μα τι κάνουν στην ΥΚΑΝ;

- Ε φίλε νομίζω εν ούλλοι καλά.
- Ε δώσε τους χαιρετίσματα τότε και ρώτα τους αν τους τελείωσε η κοκαίνη.
- Μάλλον τους έλειψε. Αν ξέρεις κάποιον όμως που να ξέρει καλύτερο τρόπο πως συλλαμβάνουν εμπόρους ναρκωτικών, πες του να επικοινωνήσει με το Αρχηγείο μας.
- Δουλειά δική τους αυτή. Εγώ φορολογούμαι για να βλέπω να πηγαίνει μπροστά η πατρίδα.
- Αντιλαμβάνομαι τι λες. Γίνονται και λάθη. Ο αλάνθαστος πρώτος το λίθο βαλέτο.

Ο φίλος μου δεν είναι κάποιος ηλίθιος ή αμόρφωτος τύπος. Αντιπροσωπεύει την κυπριακή κοινή γνώμη, που η μόνη της επαφή με την αστυνομία είναι να έχει κάποιον γνωστό αστυνομικό να του λέει δυό κουβέντες για το τι τρέχει στους κόλπους της αλλά επιφανειακά, να παίρνει κάποτε κανένα εξώδικο και να κάνει παράπονα στο 1460 για οχληρία τις νύκτες. Κατά την κυπριακή κοινή γνώμη, η ΥΚΑΝ είτε έχει κάνει ένα σοβαρό λάθος που είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις, ή το χειρότερο, έκανε κάποια παρανομία που αφορά ναρκωτικά, για χρηματικό όφελος κάποιων εκεί μέσα. Το τελευταίο δεν το ασπάζομαι.

Το πιο συνηθισμένο σενάριο. Βρίσκομαι εν στολή και μπορεί να συναναστραφώ με πολίτη για οποιοδήποτε λόγο. Είτε ερευνώντας κάποιο παράπονο, είτε κάνωντας εγώ διάλειμμα κάπου, είτε έχω σχολάσει και ειμαι στο φούρνο να πάρω κάτι. Αυτοί οι τύποι θα απευθυνθούν σε εμένα λες και με ξέρουν χρόνια και θα με ρωτήσουν:
Μα ίνταμπογινε με την ΥΚΑΝ; Μα άκουσες πότε εννα έρτουν οι κάμερες; Πότε θα δικάσουν τον φόνο του Χατζηκωστή; Τουρλού τουρλου, εγώ πρέπει να γνωρίζω τα πάντα που συμβαίνουν στους κόλπους της αστυνομίας;

Όσο πιο εμπιστευτική αποκάλυψη τους κάνω τόσο πιο εκστασιασμένοι γίνονται, ώστε να τα μεταφέρουν πάρακάτω στην ομήγυρη και να γίνουν η ψυχή της παρέας. Αν τους πω μα δε ξέρω, εγώ είμαι στους Κ9 (πχ) ή είμαι πυροτεχνουργός, αυτοί θα δείξουν απογοητευμένοι. Και θα επιμείνουν.
- Μα είπεν μου ενας φίλος μου αστυνομικός ότι τον χατζηκωστη επαίξαν τον οι Εσκιμώοι, ότι οι κάμερες θα έχουν την ευχέρεια να μας φωτογραφίζουν μέσα από τα ρούχα, ότι στην ΥΚΑΝ κάνουν πάρτυ με κοκαίνη κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα. Εγώ τότε είμαι στη δύσκολη θέση, αντί να πηγαίνω στη δουλειά μου, ή σπίτι μου ή να πίνω τον καφέ μου, να προσπαθώ να αντικρούω κάθε ασυναρτησία που μου λένε. Και σε αυτό το κακό φταίμε και εμείς οι αστυνομικοί. Ορισμένοι θα ανοίξουν το στόμα τους και είτε επειδή είναι δυσαρεστημένοι που δεν προήχθηκαν τόσα χρόνια, είτε ειναι τύποι που επιζητούν τη σημασία, λένε χαρτί και καλαμάρι ότι ξέρουν πασπαλισμένο με μπόλικη σάλτσα. Και ο πολίτης ενημερώνεται με ένα κουβάρι πληροφοριών και ανακριβειών για την αστυνομία. Ενίωτε κάποια απ αυτά καταλήγουν και σε φυλλάδες φυσικά και κανάλια που διαθέτουν και τηλεφωνικούς διαγωνισμούς για να τηλεφωνάνε τα μικρά μας παιδιά.

Αυτά τα λέω πρώτα για τους συναδέλφους μου. Δεν είναι ανάγκη να ανοίγουμε το στόμα μας με κάθε ευκαιρία. Στο σπίτι μου με ρωτάνε και δεν λέω καν πως πέρασα τη μέρα μου. Το να αποκαλύψετε κάτι που μάθατε ή σας συνέβει στη δουλειά δεν θα σας κάνει αυτόματα και πιο σημαντικούς.
Αν έχετε κάποια πικρία ή σας αδίκησαν δεν είναι ανάγκη να μειώνετε όλο το σώμα με αρνητικά σχόλια 7 μέρες την εβδομάδα. Ή να παίρνετε τον φίλο σας από την εφημερίδα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο και να τα ξερνάτε. Απλώς ικανοποιήστε με το να εκθέτετε την κατάσταση που πιστεύετε ότι σας έβλαψε. Κέρδος δεν θα έχετε. Ούτε θα σας προάξει, ούτε θα μας ικανοποιήσει τα αιτήματά μας μια εφημερίδα που θέλει να πουλάει φύλλα μέσω τρανταχτών επικεφάλιδων για τα λάθη της αστυνομίας.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν δε σας αρέσει η δουλειά σας και έχετε πολλά παράπονα και απωθημένα με το σώμα, ρωτήστε με πως να κάνετε δήλωση για παραίτηση.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η "μπλε" γρίππη

Άλλο θέμα πρόεκυψε χτες με τις άδειες ασθενείας μας. Πιάνουμε πολλές λέει η ηγεσία μας και πρέπει να τις μειώσουμε. Ευκαιρία γύρευε και ο Πολίτης και μας λέει υπερευαίσθητους. Βασικά η ηγεσία μας θέλει να βελτιώσει τον τρόπο που μας ελέγχει άμα παίρνουμε άδεια αναρρωτική. Να γραφουν οι γιατροί σε νέο πιο λεπτομερες έντυπο τι έχουμε και τι αγωγή να ακολουθούμε. Να μην γελούμε της υπηρεσίας βασικά.

Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της ηγεσίας μας να βελτιώσει το πως δουλεύουμε με καινούργιες ιδέες. Ευχομαι να είχε τον ίδιο ζήλο στο να βελτιώνε και την ποιότητα των χώρων εργασίας μας. Να μας έβαζε να δουλευουμε σε χώρους με περισσότερη καθαριότητα, λιγότερα μικρόβια και ίνες αμιάντου, καθαρό νερό όχι για να πίνουμε - αυτό το ξεχάσαμε εδω και χρόνια - αλλά να πλενόμαστε τουλαχιστο;


Το φαινόμενο της μαζικής δήλωσης ασθενείας από ομάδες εργαζομένων που δεν τους επιτρέπει ο νόμος να κάνουν απεργία, είναι κάτι καινούργιο στο νησί μας.


Κάποια Παρασκευή την άνοιξη του 1998 τα 4/5 της Ιρλανδικής Αστυνομικής δύναμης δήλωσε άρρωστο με γριππη απαιτώντας καλύτερους μισθούς, πράγμα που αναγκασε την ηγεσία τους να βγάλει από την ακαδημία τους και έξω στο καθήκον τους νεοσύλλεκτους αστυνομικούς. Ο στρατός μπήκε σε επιφυλακή καθώς η "επιδημία της μπλε γρίππης" εξαπλωνόταν και σε ορισμένες αγροτικές περιοχές η απουσία αστυνομικών ήταν στο 100% και στο Δουβλίνο μέχρι και 90%. Οι νεοσύλλεκτοι κληθηκαν να βοηθήσουν τους ανωτέρους αξιωματικούς προσπαθωντας να μειώσουν τον κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους.

Η απαίτησή τους ήταν η αύξηση των μισθών για 8500 προσωπικό το οποίο απαγορεύεται να απεργήσει. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτό υπαγορεύθηκε από την φυσική και αυθόρμητη αντίδραση των μελών μας" είπε ο εκπρόσωπος των αστυνομικών. Η κυβερνηση τους είχε προτείνει αύξηση στο μισθό κατά 7% την οποία πρόταση οι αστυνομικοί απέρριψαν ασυζητιτί και αντί αυτού ζητούσαν αύξηση 15%. Πολλοί Ιρλανδοί πολίτες δήλωσαν σοκαρισμένοι με την πράξη αυτή. Επιπλέον αστυνομική δύναμη είχε κληθεί να φυλάει ευαίσθητα κτίρια, σημεία φύλαξης πολυτίμων αγαθών ή εκρηκτικών ενώ τράπεζες, ταχυδρομεία και άλλες εταιρείες προειδοποιήθηκαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας τους μέχρι να λήξει αυτή η άτυπη απεργία.

Το 2007 στη Νέα Υόρκη 24 αστυνομικοί από την ίδια περιφέρεια δήλωσαν άρρωστοι σαν διαμαρτυρία για την τρίχρονη παγοποίηση των μισθών τους. Παρόλο που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις, ο σύνδεσμός τους τους υπερασπίστηκε ότι ήταν πραγματικά άρρωστοι. Η ασθένειά τους συνέπεσε με την προσέλευση χιλιάδων οπαδών στην πόλη για το κολλεγιακό πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας καθώς και με τους εορτασμούς του Αγίου Πατρικίου.


Με δεδομένο ότι ο δημοσιογράφος του Πολίτη στις 24 του μήνα σχολίασε ακόμα και το ότι πληρωνόμαστε 15 εκατομμύρια Ευρω σε μισθούς το χρόνο, (λες και τα κλέβουμε) αλλά πάλι είναι οι πολίτες που συλλάβαν τους ληστές της τράπεζας, ίσως το να λείψουμε όλοι μια μέρα από τη δουλειά να μην φανεί και μεγάλο πρόβλημα σε κανέναν. Είτε αυτό είτε θα τους φανεί ότι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Συνηθισμένα πράματα, η αστυνομία δέρνει.


Η είδηση λέει, σύμφωνα με τους παραπονουμένους, ότι τους γρονθοκόπησε ο τροχονόμος. Εντάξει για να είμαστε δίκαιοι "προσπάθησε" να κτυπήσει τον συνοδηγό. Δηλαδή σήκωσε το χέρι του ο αστυνομικός και ως χάχας αστόχησε και δεν τον βρήκε τον νεαρό ή είναι εκπαιδευμένος μποξέρ ο μικρός και ξέρει να αποφεύγει γροθιές. Σίγουρα, άλλωστε όλοι οι αστυνομικοί είμαστε ημιάγριοι έτσι και αλλιώς και ευκαιρία γυρεύουμε να δείρουμε κάποιον αθώο πολίτη. Οσο πιο νεαρό τόσο το καλύτερο, δείτε τους φοιτητές στην Αρμενίας. Δεν είναι τρανή απόδειξη ότι οι αστυνομικοί είμαστε βίαιοι ψευτοπαλληκαράδες; Μόνος ο αστυνομικός μπορεί να λέει ότι θέλει, οι νεαροί ήταν δύο και ότι πει ο οδηγός θα το επιβεβαιώσει ο φίλος του ο συνοδηγός.

Τι είπε ο αστυνομικός; "Και αν είχαν μαζί τους ναρκωτικά". Εμένα μου φαίνεται απόλυτα λογική εξήγηση -ΑΝ την είπε τη φράση αυτή. Τους σταματά, δύο νεαρούς που προσπαθησαν να διαφύγουν. Αν είχαν κάτι παράνομο στο αυτοκίνητο και προσπαθούσαν και το πετυχαίναν να διαφύγουν πεζοί; Πάλι δε θα ρίχνανε φταίξιμο στον αστυνομικό; Καλά έκανε, φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά, δείτε τι έγινε με τον Σύριο προχθές που του έβγαλαν τις χειροπέδες και έγινε καπνός.

Αφήστε το ότι ο νεαρός προσπάθησε να αποφύγει τον έλεγχο. Χαράς το πράμα ρε παιδιά. Χωρίς λόγο και αφορμή γρονθοκοπήθηκε ο νεαρός.
Σίγουρα. Και ο μπαμπάς του νεαρού θα κάνει παράπονο στην επίτροπο διοικήσεως; Χμ ίσως έτσι καταφέρει και να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του γιού του και πιθανό και εναντίον του ιδίου. Καλό ε;

Αλλη μια μέρα περνά με ακόμα μια κατηγορία κατά αστυνομικών ότι κτύπησαν πολίτες. Μου θυμίζει την περίπτωση που δικηγόρος συμβούλεψε τον πελάτη του να ισχυριστεί ότι κτυπήθηκε από αστυνομικούς και του έδειξε και τον τρόπο πως να γίνει πιο πιστευτός.

Ζητώ να έχουμε κάμερες στα περιπολικά μας και σε οποιαδήποτε περίσταση ερχόμαστε σε επαφή με τον πολίτη. Μπορεί αυτό να μην αρέσει αρχικά σε κάποιους συναδέλφους μου αλλά θα φανεί η χρησιμότητα σιγά σιγά. Έτσι θα αποφεύγεται η παραμικρή παρασπονδία από μέρους μας αλλά το πιο σημαντικό, θα μπορώ να αποδεικνύω το δίκαιό μου άμα με κατηγορούν για σημεία και τέρατα. Ζητώ στις περιπολίες στους αυτοκινητοδρόμους να είναι δύο οι αστυνομικοί και όχι ένας. Αλλιώς θα βρούμε κάποιον πεταγμένο στο χαντάκι κάποια μερα σύντομα.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρόβλημα με το Γ.Σ.Π.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Συζήτηση κυκλοφοριακών προβλημάτων περιοχής ΓΣΠ, οργανώνει ο Δήμος Στροβόλου

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή του ΓΣΠ ταλαιπωρούν αφάνταστα, όχι μόνο τους φιλάθλους αλλά πολύ περισσότερο τους κατοίκους.

Για συζήτηση αυτών των προβλημάτων που κυρίως δημιουργούνται κατά τη διάρκεια διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων, καθώς επίσης και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν για απάμβλυνση τους, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ Σάββας Ηλιοφώτου, συγκάλεσε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 3.30μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων των γραφείων του ΓΣΠ, στον 1ον όροφο και σε αυτήν προσκλήθηκαν να παραστούν:

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας του Δήμου Στροβόλου
Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Τμήμα Δημοσίων Έργων
Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας
Ο Γενικός Διευθυντής του σταδίου ΓΣΠ
Ο εργολάβος που εκτελεί έργα στην περιοχή
Υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Στροβόλου
Οι επηρεαζόμενοι δημότες, που έχουν υποβάλει παράπονα στο Δήμο


Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον δήμαρχο Στροβόλου, για διάφορες απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει για την τήρηση των κανονισμών και νόμων. Άκουσα απόψε ότι σκέφτεται να δημιουργήσουν λεωφορειολωρίδες για να μετακινούνται εύκολα οι φιλάθλοι από και προς το ΓΣΠ. Δε ξέρω αν τον συμβούλεψαν και αξιωματικοί της αστυνομίας γι αυτό αλλά αυτοί -και ο δήμαρχος - μάλλον δεν πήγαν επιτόπου κατά την προσέλευση και αποχώρηση των φιλάθλων για να δουν με τα μάτια τους τι φταίει. Κατ΄εμένα θα δημιουργηθεί πολύ κακό, ταλαιπωρία και μεγάλο κόστος αν προχωρήσουν με αυτή την ιδέα, ενώ υπάρχουν πολύ φθηνότερες λύσεις.

Κύριε Δήμαρχε σκεφθήκατε ποτέ εσείς και ο κύριος Φοίβος Κωνσταντινίδης να βάλετε πασσάλους κατά μήκος του πεζόδρομίου έξω από τα βοηθητικά του ΓΣΠ; Ειδικά στο δρόμο που πάει μέχρι το μικρό κόμβο; Γεμίζουν κάθε φορά με αυτοκίνητα ακόμα και ο ποδηλατόδρομος και το διαχωριστικό ανάμεσα στις δύο λωρίδες και οι οπαδοί κατεβαίνουν κάτω στο δρόμο για να περάσουν, είτε πηγαίνοντας είτε φεύγοντας απ' το γήπεδο. Με το που κατεβαίνουν χιλιάδες πεζοί κάτω στο δρόμο -ειδικά φεύγοντας - η κυκλοφορία των οχημάτων εμποδίζεται, πάνε πιο αργά και όλα σταλώνουν! Πασσάλοι και τέλος. Αυτή τη λύση προτείνω εγώ. Έτσι θα προφυλάξετε και πεζούς και θα πηγαίνουν τα οχήματα πιο άνετα προς τα φώτα του Ορφανίδη.

Πρέπει να δείτε κατά την αποχώρηση τι πανικός επικρατεί. Οι πεζοί μόλις που αποφεύγουν τα οχήματα και τις μοτοσυκλέττες για να διασταυρώσουν. Γιατί δεν κάνετε μια υπέργεια διάβαση για τους πεζούς; Μετά τους φταίει η αστυνομία που προσπάθει να τους βοηθήσει να φεύγουν μια ώρα γρηγορότερα τη στιγμή που όλη η ευθύνη βαραίνει το Δήμο και το Στάδιο. Όλες οι μοτοσυκλέττες και λίγα οχήματα μπαίνουν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ για να φτάσουν μέχρι τον μικρό κόμβο γρηγορότερα. Κατά τύχη δεν έχουμε δυστυχήματα κάθε φορά. Πάλι η αστυνομία δεν μπορεί να καυγαδίζει με τον οπαδό που πήγε μονόδρομο ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους οπαδούς.

Η αστυνομία βάζει ανθρώπους έξτρα να μην αφήνουν να σταθμεύουν σε μια σημαντική διασταύρωση αλλά νομίζετε θα τα βάλουν δύο αστυνομικοί με εκατοντάδες οδηγούς που είναι εκνευρισμένοι και βιάζονται να παρκάρουν; Σε τελική ανάλυση έγιναν παρκαδόροι, να λένε στους οδηγούς "Όχι εδώ, βάλτε το πιο μέσα". Παρεπιπτώντος, ο Βόρειος χώρος στάθμευσης σπάνια γεμίζει. Άστε τι λένε. Απλά ξέρουν ότι θα ταλαιπωρηθούν μετά που θα φεύγουν αμα παρκάρουν στο τέρμα. Αν τους πείσετε ότι και να σταθμεύσουν στον σωστό χώρο, δε θα ταλαιπωρηθούν φεύγοντας, τότε κανείς δε θα σταθμεύει ένα χιλιόμετρο μακριά από το γήπεδο. Είναι δύσκολο να κάνετε μιαν έξοδο από το Βόρειο χώρο στάθμευσης προς τον αυτοκινητόδρομο; Έστω μόνο προς Λευκωσία.


Οι αθλητικογράφοι, οι επίσημοι του σταδίου και των ομάδων πάνε πρώτοι και μετά το τέλος του αγώνα φεύγουν τελευταίοι. Μέχρι να τελειώσουν τα καθήκοντά τους εκεί, οι δρόμοι έχουν αδειάσει και δεν ταλαιπωρούνται οι ίδιοι. Γι αυτό το λόγο δεν άκουσα ποτέ κανένα αθλητικογράφο να διαμαρτύρεται ιδιαίτερα γι αυτή την κατάσταση. Αυτή είναι η άποψή που έχω για το θέμα, διότι παρευρέθηκα πολλές φορές στο στάδιο δουλεύοντας. Περισσότερες φορές από όσους παρευρέθηκαν σήμερα στη σύσκεψη.