Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι κτυπάνε αστυνομικούς

Είδαμε από τηλεοράσεως ότι κάποιοι αλλοδαποί κτύπησαν αστυνομικό στο Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας Λάρνακας. Δεν θα ασχοληθώ με τους λόγους και τα αίτια. Απλά με ορισμένες αντιδράσεις για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού.
Ο Δημόπουλος σήμερα στο Σιγμα έδειχνε πολύ ενοχλημένος. Τουλάχιστο έδειχνε, άλλοι Υπουργοί για παράδειγμα δεν σχολίασαν κάτι συγκεκριμένο για αστυνομικό. Τους αποκάλεσε και αλήτες αυτούς που βιαιοπράγησαν και παραλίγο να εισηγηθεί την απέλασή τους.
Συμπαθή μου κύριε Δημόπουλε δε σε εβλεπα αναστατωμένο όλες τις άλλες φορές που κτυπήθηκαν αστυνομικοί σε γήπεδα ή αλλού. Ούτε πιστεύω ασχολήθηκε και κανείς ποτέ για το πόσο κινδυνεύουν αστυνομικοί στο καθήκον τους, εκτός φυσικά εμείς οι ίδιοι και άντε και οι συγγενείς μας. Κάνουν μια στεγνή ανακοίνωση, στον τάδε αγώνα τραυματίστηκαν και τόσοι αστυνομικοί και πάμε στο επόμενό μας θέμα.
Τώρα επειδή το έκαναν κάποιοι αλλοδαποί αυτό που κάνουν τακτικά Κύπριοι, κάποιοι δείχνουν αξιοθαύμαστη και συγκινητική ευαισθησία. Και άρχισαν οι πολίτες να μας εισηγούνται διάφορα τώρα. "Δώστε τους ένα ταπάνι ξύλο", "Λύστε τους τα κόκκαλά τους, ήρθαν δαμέσα και τους πληρώνουμε από πάνω." 
Οκ άμα είναι αλλοδαποί μας δίνετε το ελεύθερο δηλαδή; Που είσαστε όταν κύπριοι κτυπούν αστυνομικούς; Αλλά το σημαντικότερο θέμα εδώ είναι πως θα το δεί η δικαιοσύνη αυτό. Αλλού βλέπουν πολύ σοβαρά την εξάσκηση βίας εναντίον αστυνομικού και επιβάλουν αυστηρότατες ποινές, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι δεν ακουμπάνε αυτόν που τον βάλανε εκεί να προστατεύει την κοινωνία τους.  Διότι είναι ώριμοι σαν κοινωνία και αντιλαμβάνονται πως σε αντιθετη περίπτωση ο αστυνομικός θα πάψει να δείχνει τόσο ενδιαφέρον να σώζει το τομάρι τους. Αλλά αυτά σε άλλες χώρες.
Στην Κύπρο βρίζεις έναν αστυνομικό και το δικαστηριο θα σου βάλει 150 άντε 170 ευρώ πρόστιμο. Μύγα που τσίμπησε ορισμένους. Θα μας βρίζουνε επί μηνιαίας βάσεως. Να κτυπήσεις αστυνομικό; Πιθανότατα να την βγάλεις καθαρή και με αναστολή, εκτός αν είναι αλλοδαπός ο δράστης και εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους πάνω του. 
Κάποιοι πάλι μπορεί να διαφωνήσουν τώρα με το τι ζητώ και να μου λένε το μακρύ και το κοντό τους. Θα μου πούνε για την Αρμενίας. Θα μου πούνε ότι θέλω ιδιαίτερη μεταχείριση από το νόμο και ποιός είμαι εγώ να ζητώ τέτοιο πράμα. Ναι ζητώ. Διότι θέλω να ξέρω ότι αν είναι να κινδυνεύω στους δρόμους, στα γήπεδα ή οπουδήποτε αλλού, πρέπει να ξέρουν και οι ¨άλλοι¨ ότι η ποινή τους θα είναι πέραν της αυστηρής. Και να το εμπεδώσουν. 

Σχετικά με το γιατί κάνανε όλοι ότι αναστατώθηκαν, πρέπει να επαιξε ρόλο η σκηνή που προβλήθηκε. Αν δεν υπήρχε τετοιο φίλμ, και να λέγαμε ότι τραυμάτισαν έναν αστυνομικό κανείς δε θα συγκινήτο. Ούτε οι δύο Υπουργοί θα κάνανε καμμιά αναφορά. Τώρα με το φίλμ και πάλι καλά που δεν τον κατηγόρησαν για κάτι τον αστυνομικό. Η Χαραλάμπους δεν τον ανέφερε καθόλου διαβάζοντας τον Φιλελευθερο επόμενη μέρα. Ούτε από τον Συλικιώτη άκουσα να λέει τίποτα.  Από τον Υπουργό Εσωτερικών θυμάμαι μόνο επί προεδρίας Παπαδόπουλου να τσακώνεται με τους αστυνομικούς έξω από το μετέπειτα υπουργείο του.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ευθυνοφοβία

Είμαστε όλοι ευθυνόφοβοι στην Αστυνομία, αν και σχεδόν πάντα το θεωρώ αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Αν πάρεις πρωτοβουλία σε κάτι και αποτύχεις θα σε ρίξουν στο λάκκο των λεόντων.  Έχουμε και πάμπολλους επικριτές που γιαλίζει το μάτι τους και θέλουν "αίμα" αστυνομικού να ικανοποιηθούν. Ως εκ τούτου εύκολα θα πει κάποιος, γιατί να εκτεθώ; Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. 
Επρεπε να έρθουν Άγγλοι ειδικοί να μας πουν τα λάθη μας στα γήπεδα. Και όταν λέω μας εννοώ όλου του οικοδομήματος που λεγεται κυπριακό ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που κάποιοι αναγνώρισαν ότι η Αστυνομία έχει τη λιγότερη ευθύνη. Μετα το μπαιράμι,  άρχισαν να προτείνουν σιγά σιγά οι δικοί μας αξιωματικοί να αγορασθούν αντιοχλαγωγικά οχήματα και να ρίχνουν πιεσμένο νερό σε επικίνδυνους διαδηλωτές.  Πριν να έρθουν οι Άγγλοι  δε θα τολμούσε κανείς αξιωματικός μας να προφέρει καν, δημόσια τέτοια ιδέα. Κόβω το κεφάλι μου ότι κάποιοι βουλευτες θα έσχιζαν τα ιμάτιά τους και κάποιες εφημερίδες θα κάνανε λόγο και για στρατοκρατικά καθεστώτα. Τολμώ να πω ότι κάποιος δημοσιογραφος ειρωνικά θα πρότεινε και όπλα με πλαστικές σφαίρες.

Λιγο νερό εδώ.
Τώρα που όλοι οι φορείς κάνουν τους σοκαρισμένους με τα ευρήματα των Αγγλων, πιάσαμε και μεις να προτείνουμε ότι φοβόμασταν να πούμε έξω στα ανοικτά. Και ακόμα δεν είδα αντιδράσεις. Και δεν είδα ερωτήματα πόσο μας κόστισε η επίσκεψή τους στην Κύπρο.

Θυμίζει λίγο με την περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους στην Αμερική. Μετά την επίθεση ο σοκαρισμένος αμερικανικός λαός δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση κάποιων ελευθεριών του χάριν της ασφάλειάς του.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Στα δύσκολα τα θηρία γίνονται αρνάκια

Ο αγώνας στο ΓΣΠ προμηνυόταν θυελλώδης. Όχι από πλευράς παιχνιδιού και ομάδων αλλά από τους οπαδούς. Αναμέναμε επεισόδια, συνήθως μετά τη λήξη του παιχνιδιού, όπου ξέρουν και το αποτέλεσμα και δρούνε όσοι νιώθουν αδικημένοι. Γενικά οι φιλοξενούμενοι σε αγώνες με αντίπαλες ομάδες Λευκωσίας και Λεμεσού, τείνουν να είναι πιο επιθετικοί και να κάνουν έκτροπα. Βασικά λένε με το μυαλό τους, ήρθαμε στην έδρα σας και εννα κάμουμε φασαρίες.

Το άρθρο δεν τα λέει όπως έγιναν ακριβώς τα πράγματα σχετικά με τους δυο νεαρούς Αποελιστες. Βασικά τα παιδιά πριν τον αγώνα περνούσαν με το σκουτερ και θεώρησαν καλό να δείξουν το μεσαίο τους δάκτυλο προς τους αστυνομικούς εκεί στα φώτα Ορφανίδη. Πήγανε, είδανε τον αγώνα και μετά τι έκαναν; Πιάσαν το σκουτερ να φύγουνε και από που σκέφτηκαν να περάσουν; Λένε δεν πάμε ξανά από τα φωτα Ορφανίδη να δούμε τους φίλους μας τους αστυνομικούς που τους χαιρετίσαμε προηγουμένως; Εκεί τους αναγνώρισαν και τους σταμάτησαν.  Κλασικό παράδειγμα του να επιστρέφεις στον τόπο του εγκλήματος. Αποτέλεσμα, βρέθηκε το σκούτερ να είναι κλεμμένο και μέσα να έχει μια κροτίδα και ένα κομμένο σκουπόξυλο. Δεν ξέρω πως το σκέφτηκαν οι νεαροί να ξαναπεράσουν απ εκεί. Πιστευω είναι επειδή δεν πολυ υπολογίζουν και πολύ την αστυνομία. Ας είναι.  Παρένθεση: Πιστεύει κανείς ότι ο ιδιοκτήτης του σκούτερ θα μας πει μπράβο που το ξαναβρήκε την ίδια ημέρα;

Η κατάσταση με τα λεωφορεία των οπαδών είναι χάλια μαύρα. Όλοι δημιουργούν τα ίδια προβλήματα. Πίνουν κανα δυο μπύρες και μεθούν τα παιδιά, δε σηκώνουν και πολύ ποτό άλλωστε,  μπαίνουν στο λεωφορείο, κάνουν σε όλη τη διαδρομή τα αίσχιστα προς τους άλλους οδηγούς, ρίχνουν μπουκάλια έξω σε αυτοκίνητα και έχει ο Θεός. Ξέρω περιπτώσεις με Ομονοιάτες και Αποελίστες. Βασικά όλοι δείχνουν το άππωμα τους και πόσο νού έχουν. Διερωτώμαι πόσο ανάγκη έχει μια εταιρεία λεωφορείων να τους διαθέτει μεταφορικό μέσο.

Κάποιοι από τους οπαδούς του Απόλλωνα που ήρθανε με λεωφορείο, μετά τη λήξη πέρασαν κάτω από τον αυτοκινητόδρομο προς το Νουεβο Κάμπο και έπιασαν αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς. Έριξαν πέτρες, μακάρι ναν καλά το ΓΣΠ, πέτρες έχει σε αφθονία.

Δυστυχώς γι αυτούς ίσως να μην υπολόγισαν καλά τα πράγματα, διότι η ΜΜΑΔ τους έπιασε από κοντά.  Βρέθηκαν κάτι σπαστήρες, ένας ναργιλές.... Μπορεί να διερωτηθεί κανείς άμα διαβάσει το άρθρο, καλά πως τα κατάφερε η αστυνομία και τους έπιασε από το Νουέβο Κάμπο με το λεωφορείο και τους έφερε μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση; Δεν αντιστάθηκαν οι νεαροί; Εκείνοι οι αγριεμένοι χούλιγκαν δε θα τα έκαναν γης μαδιάμ και να δραπετευσουν προς τη Λεμεσό;
Υποδοχή του λεωφορείου

Κι όμως όχι. Βλέπετε, άμα τους δείξεις ποιός έχει το πάνω χέρι,  από θεριά ανήμερα γίνονται όλοι αρνάκια.  Το άππωμα, η αγριάδα, οι βρισιές γρήγορα δίνουν τη θέση τους στον πανικό αρχικα και τον φόβο μετέπειτα. Πολύ ευγενικά παιδιά, όλα.  Καθόντουσαν στο λεωφορείο και περίμεναν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους να δώσουνε δείγμα του DNA τους και περάσαν και τρείς ωρες μέχρι να τελειώσουνε όλοι. Αρκετοί αστυνομικοί χρειάστηκε να δουλεψουν εξτρα ώρες χωρίς πληρωμή αλλά ήταν από τις λίγες φορές που το άξιζε. Μονο και μόνο που παρακολουθούσες τους λεβέντες στο λεωφορείο να κάθονται σιωπηλοί άξιζε τον κόπο.

Κάποιοι γονείς ήρθανε από τη Λεμεσό να τους παραλάβουνε. Μπορεί να ήταν έκπληκτοί που χρειάστηκε να κρατηθεί ο γιός τους και να ανακριθεί από την αστυνομία, ίσως να πίστευαν ότι το "μωρό" δεν κάνει πελλάρες.

Αυτή η ενέργεια να κρατηθούν και να ερευνηθούν τόσοι οπαδοί να σημαίνει πολλά για το μέλλον, αν συνεχιστεί σε κάθε αγώνα υψηλού κινδύνου τουλάχιστο στη Λευκωσία. Θα κάνει μερικούς να συνετιστούν αν μη τι άλλο.  

Περιμένω κάποιον ανώνυμο να βγει τώρα να υπαινιχθεί ότι εξασκήσαμε βία στα "μωρά".