Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΚΛΩΤΣΟΣΚΟΥΦΙ

Πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ, ο Χένρι Λούις Γκέιτς τζούνιορ, διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνελήφθη από ένα λευκό αστυνομικό. Ένας περαστικός τον είδε την ώρα που μαζί με τον οδηγό του προσπαθούσαν να ανοίξουν την εξώπορτα του σπιτιού του στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, σε μια συνοικία που κατοικούν κυρίως εύποροι λευκοί και ειδοποίησε την αστυνομία.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  ContentSegment_11828771$W232_H250_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg Εμφανίσεις:  27 Μέγεθος:  12,0 KB


Όταν κατέφθασε ο λευκος αστυνομικός Τζέιμς Κρόουλι, ο 58χρονος καθηγητής, που είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, βρισκόταν ήδη στο σπίτι του και ενημέρωνε τηλεφωνικά την ασφαλιστική εταιρεία ότι είχε παραβιάσει την πόρτα του. Είπε στον αστυνομικό πως αυτό ήταν το σπίτι του και ότι είναι καθηγητής του Χάρβαρντ, του έδειξε την ταυτότητά του και την άδεια οδήγησης, όμως εκείνος δεν του απάντησε και του ζήτησε να βγει από το σπίτι. Τότε, παρ΄ ότι ο Γκέιτς χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατά, του πέρασε χειροπέδες, τον συνέλαβε και τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα όπου πέρασε τις επόμενες 4 ώρες. Ο αστυνομικός ισχυρίζεται πως δεν διέπραξε κάποιο σφάλμα και ότι συνέλαβε τον Χένρι Λούις Γκέιτς επειδή άρχισε να του φωνάζει και να τον βρίζει. «Συμφωνώ σε έναν βαθμό με τον πρόεδρο», είπε ο Κρόουλι, «αλλά βρίσκω απογοητευτικό το ότι μεγαλοποίησε κάτι που θα έπρεπε να παραμείνει τοπικό θέμα. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε, δεν γνωρίζει όλα τα γεγονότα». Ο OBAMA σχολίασε τη σύλληψη του φίλου του σαν ρατσιστική και είπε ότι η αστυνομία ενέργησε ηλίθια παρόλο που παραδέχτηκε ότι «δεν ήταν ενήμερος για όλες τις λεπτομέρειες». Τα ακούσαμε αυτά θα μου πει κάποιος και τι μ αυτό; Η αστυνομία είναι ίδια σε όλο τον κόσμο θα πει ένας από τους πολλους επικριτές μας εδώ στην Κύπρο.

Επόμενη μέρα οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν. Ακόμα και να εντοπιζόταν κάποιο λάθος στον αστυνομικό, ο Προεδρος έβλαψε την Αστυνομική δύναμη και πως δεν έπρεπε να σχολιάσει κάποιο περιστατικό που δεν είχε πλήρη γνώση, είπανε. Και τι έκανε ο OBAMA; Επόμενη μέρα άλλαξε τη στάση του μοιράζοντας το φταίξιμο και στις δύο πλευρές και έφτασε στο σημείο να δηλώσει "Έχω απεριόριστο σεβασμό για τις δυσκολίες της δουλειάς που έχουν να κάνουν οι αστυνομικοί"! Ακόμα και τον αστυφύλακα που έκανε την σύλληψη τον αποκάλεσε εξαιρετικό. Φαντάζεστε τον Χριστόφια να ξεστομίσει τέτοια φραση; Θα συνεργαστεί πρώτα το ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ.

Εμένα τι μου λέει αυτό; Στις ΗΠΑ έπαψαν να βγαίνουν περιπτώσεις για διεφθαρμένους αστυνομικούς; Τι είναι αυτό που κάνει τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν ακόμη με σεβασμό την αστυνομία τους εκεί;

Να σας πω τι θα γινόταν αν παρόμοια υπόθεση συνέβαινε στην Κύπρο; Με κάποιο γνωστό πρόσωπο και επιπλέον και φίλο του Προέδρου; Τα κανάλια θα αλαλάζαν για αστυνομική αυθαιρεσία, ο Παπασάββας θα έσχιζε τα ιμάτια του και ο Χριστόφιας θα κατέκρινε ολόκληρη την αστυνομική δύναμη. Ο δε Αρχηγός μας; Με την ουρά στα σκέλια θα διέταζε ότι πειθαρχικη θα εύρισκε στο μικρό του σημειωματάριο και θα έκανε τεμενάδες να τον συγχωρήσουν. Ο αστυνομικός αν δεν έχανε τη δουλειά του ή μισθό του, θα άρχιζε μια οδύσσεια μεταθέσεων για να τιμωρηθεί "όπως του αξίζει". Το ξέρετε όλοι ότι αυτό που γράφω έτσι είναι.

Μέρα με την ημέρα η αστυνομία μας θα γίνεται όλο και πιο ευθυνόφοβη, παράλυτη να ενεργήσει όπως πρέπει από το φόβο ότι δεν υπάρχει κανεις να μιλήσει γι αυτην σε περίπτωση κάποιου λάθους. Γιναμε υποτελείς σε πολιτικούς που μας μεταχειρίζονται σαν να ειμαστε τα τσιράκια τους, μπας και κατορθώσουμε να πάρουμε καμια προαγωγή να ζήσουμε και μεις, ιδάλλως άσπρη μέρα δε βλέπουμε, δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο δεν έχουμε αν δεν το γνωρίζετε. Ούτε κατά διάνοια να σταματήσει αστυνομικός δημόσιο πρόσωπο για τροχαίο αδίκημα για παράδειγμα. Ούτε και τους συγγενείς και φίλους τους. Θα τον τρέχουν οι ανωτέροι του, έτοιμοι να προσφέρουν εξυπηρέτηση στο πρόσωπο αυτό, για να αλλάξει καταθέσεις και να του σβήσουν καταγγελίες και εξώδικα. Συνέβηκε αυτό ήδη πολλές φορές. Αντί οι αξιωματικοί μας να ψηλώσουν κεφάλι και να στήνουν πόδι σε έτσι παρεμβάσεις, βάζουν ποδίτσα και στέκονται σούζα σε όποιον πιστεύουν ότι μπορεί να τους βλάψει ή να τους ευνοήσει.


Το κοινό μετά ζητά από την αστυνομία να το προστατεύσει, να τρέξει να προλάβει, να συλλάβει. Πως να το κάνει, η φράση που επικρατεί στο σώμα εδώ και χρόνια είναι, δούλεψε μεχρις εκεί που να μη σου ανοίξουν υπόθεση. Ρε! Αστυνομικός κυνήγησε κλέφτη αυτοκινήτου με τη μοτοσυκλέτα του, κινδύνεψε, και όταν ο κλέφτης γύρισε απειλητικά προς το μέρος του και ο αστυνομικός του πυροβόλησε τραυματίζοντας τον δηλαδή εξουδετερώνοντας τον, τι έγινε νομίζετε; Του είπαν μπράβο; ή τον έβγαλαν διαθεσιμότητα; Μαντέψτε. Ξανακυνηγάς κλέφτη; Δική σου ευθύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: