Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Τα επιδόματα μας κατέστρεψαν την οικονομία του κράτους

Έτσι νιώθω άμα διαβάζω ειδικά από τον Φιλελεύθερο και υποθέτω και από τον Πολίτη (αν και αυτόν έπαψα να τον διαβάζω) για τα επιδόματα που λαμβάνουν οι αστυνομικοί. Εν μέσω οικονομικής κρίσης προσθέτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Χατζηστυλιανού, για να αγγίξει τα συναισθήματα του πολίτη που ήδη δυσκολεύεται οικονομικά. Παίρνουμε σύνολο 48 εκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα αναφέρει σε άρθρα του οπότε ας συγκλονιστεί ο πολίτης με το μέγεθος αυτό και να απαιτήσει να μας τα κόψουν όλα. 

Ειδικά ενοχλήθηκε ο Φιλελεύθερος με το επίδομα καλής διαγωγής και αξίας περίπου 700.000 ετησίως. Κάπου λέει, πρέπει να επιβραβεύουμε τους αστυνομικούς για να έχουν καλή διαγωγή; Είναι αυτονόητο ότι αναμένουμε οι αστυνομικοί να έχουν ούτως ή άλλως καλή διαγωγή. 

Τότε μου ήρθε στο νού ότι η κυβέρνησή μας δίνει επιπλέον χρηματική επιβράβευση στις κατασκευαστικές εταιρίες όταν ολοκληρώσουν σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ ότι έλεγε το συμβόλαιό τους, τα έργα που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας. Δε νομίζω να διαμαρτυρήθηκε κανένας δημοσιογράφος γι αυτό. Τι σημαίνει πρέπει να τους πληρώνω σαν φορολογούμενος και από πάνω για να δουλεύουν αποτελεσματικά και γρήγορα; Αν μου πεί κάποιος ότι οι εταιρίες πληρώνουν υπερωρίες τους εργάτες τους για να δουλεύουν πιο πολύ θα το αμφισβητήσω από τη μια και από την άλλη θα πω ότι έπρεπε το κράτος να επιλέγει την εταιρεία που δήλωσε ολοκλήρωση του έργου στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αν αυτό ήταν εξ αρχής το ζητούμενο.

Ενοχλεί επίσης το επίδομα 302.000 ετησίως πολιτικής περιβολής. Κάποιοι νόμισαν ότι μας πληρώνουν όλους μας να αγοράζουμε ρούχα. 17.80 ευρώ παίρνουν μηνιαίως όσα μέλη της αστυνομίας δουλεύουν σε πόστα με πολιτική περιβολή. Τι δηλαδή θα φθείρουμε τα ρούχα μας μόνο για την καλή μας την καρδιά; Αν κυνηγήσουν απ την ΥΑΜ κάποιον και κυλιστούν και σχίσουν τα ρούχα τους θα τα αφιερώσουν στην μητέρα πατρίδα, μάλλον αυτό θέλει ο δημοσιογράφος. 

Το συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι για λαϊκιστικούς σκοπούς συνεχίζουν να συντηρούν κάποιοι το θέμα των επιδομάτων μας, τη στιγμή που γνωρίζουν ότι είμαστε από τους χαμηλότερα αμοιβομένους στη δημόσια υπηρεσία. Ανεβαίνουν και κάποιοι βουλευτές στο κάρο αυτό και δηλώνουν σοκαρισμένοι. Έρχεται και ο Υπουργός μας και λέει - σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα - ότι θεωρεί τα πλείστα επιδόματα παράλογα και απαρχαιωμένα. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη κύριε υπουργέ αρχίστε να κόβετε να δούμε τι θα γίνει.  Για τα υπόλοιπα επιδόματα δε θα επεκταθώ, είτε υπερωριακά είτε βάρδιας για μένα είναι αυτονόητο πως έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους συν ο κίνδυνος του επαγγέλματος μας που σε αυτό δεν μπαίνει κανένα επίδομα ακόμα. 


4 σχόλια:

νεος είπε...

Να σταματήσεις τζιαι τον Φιλελεύθερο φίλε μου...
Να σταματήσουμε να επιχορηγούμε τους εχθρούς της τάξης μας...

Μέτωπο τζιείνοι, μέτωπο τζιαι μεις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου συγκρίνεις ανόμοια πράματα.

Ο αστυνομικός, όπως και οποιοσδήποτε υπάλληλος, ΟΦΕΙΛΕΙ να δείχνει καλή διαγωγή. Δεν κάμνετε χαττήριν του εργοδότη σας με το να έχετε καλή διαγωγή και σίγουρα δεν αξίζετε επίδομα για αυτό (ούτε και οποιοσδήποτε άλλος κάμνει το αυτονόητο).

Εσύ το συγκρίνεις αυτό με το επίδομα που παίρνουν οι κατασκευαστικές εταιρείες άν και εφόσον ολοκληρώσουν ένα έργο ενωρίτερα. Πέραν του ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους (όπως η συμπεριφορά ενός υπαλλήλου ή αστυνομικού) ο εργολάβος ΔΕΝ έχει υποχρέωση να τελειώσει νωρίτερα. Επομένως όταν το κάνει κάνει ολόκληρης της οικονομίας χατήρι παραδίδοντας ένα έργο υποδομής από το οποίο όλοι ωφελούνται ενωρίτερα.

Επομένως η σύγκριση του επιδόματος που παίρνεται εσείς οι αστυνομικοί για το αυτονόητο (καλή διαγωγή) δεν συγκρίνεται καθόλου μα καθόλου με το επίδομα του εργολάβου εάν καταφέρει/επιλέξει να παραδώσει ένα έργο πιο σύντομα απ ότι λένε οι όροι του συμβολαίου.

Για τα άλλα επιδόματα δεν έχω άποψη.

antioxlos είπε...

Φιρφιρη δε ξέρω πότε μπήκε αυτό επίδομα. ίσως να το εισάξανε μιαν εποχή που σκεφτηκαν έπρεπε να ανταμοιβουν τους ευσυνείδητους, ή να τιμωρούν τους βαριεστημένους κατάλαβες; αμα δεν μπορεις να απολύσεις τον άλλο για λίγη αδιαφορία (και ουτε και πρεπει) τι είδους καρότο θα του βάλεις να σου δουλεψει; προαγωγες δεν σου δίνουν απλά και μόνο επειδή θέλεις να προσφέρεις. οπότε σου δίνουν λίγα ευρω το μήνα και σου λένε δείξε ενδιαφέρον στη δουλειά σου.

Στο εξωτερικό, δε ξέρω για εδώ μέσα, οι ασφαλιστές μας μάλλον, δεν παίρνουν μπονους άμα δουλεψουν και φέρουν πελάτες; γιατί τους το προσφέρει η εταιρεία τους και δεν τους λέει "είστε υπόχρεοι να δουλευετε σκληρά"; κάποιο σκεπτικό υπάρχει πίσω από αυτό.

για τις εταιρίες λέω, αν είναι τόσο σημαντικό που τελειώνουν νωρίτερα, ας επιλέγουν την εταιρεία που ίσως δήλωσε γρηγορότερη ολοκλήρωση του έργου. άσε που αυτά ίσως να γίνονται εις βάρος της ποιότητας του έργου.

Aceras Anthropophorum είπε...

Που τη μιαν θέλουν να γίνεται μια πιο δίκαιη κατανομή του μισθού των δημοσίων τζιαι άμαν υπάρχουν χρήσιμα εργαλεία που αποζημιώνουν τζιείνους που αξίζει θέλουν να τα κόψουν. Το ζητούμενον είναι άλλον. Η Κύπρος είναι το μόνον σύχρονον κράτος όπου ο καπιταλίστας φκάλλει τα κέρδη του τζιαι πληρώννει μόνον 10% φόρον. Ο μέσος όρος της ΕΕ εν 30%. θέλουν υπηρεσίαν αντάξιαν των ευρωπαϊκών τζιαι δεν θέλουν να την πληρώνουν. Δεν καταλάβουν ότι ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος δεν έχει κίνητρον να κάμνει κακά την δουλειάν του, τζιαι δεν καταλάβουν ότι η αγορά τους εν που τους μισθούς του κάθε οικογενειάρχη που κινείται. Κόψε ποτζιεί, κόψε ποδά, εγεμώσαν τες τράπεζες έξω με ρυάλλια (άκουσον άκουσον, 8% του κυπριακού λαού καρπούται 50% του εθνικού εισοδήματος) τζιαι θέλουν να σώσουν την οικομομίαν κόφκοντας τον μισθόν του αστυνομικού τζιαι του δασκάλου. Εν να θέλει να φέρουν φιλιππινέζες για τα σχολεία αλλό λλίον τζιαι Πακιστάνους για την αστυνομίαν. Τζαι μη γελάσετε. Η αστυνομία του Φανιέρου εν Ρουμάνους τζιαι Πολωνούς που πιάννει να εργοδοτήσει.