Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Ακόμα ένα εγκλημα

Ψες δολοφονήθηκε ακόμα ένας άνθρωπος στη Λευκωσία. ΄Οπως τόσοι άλλοι φόνοι διαπράχθηκε και αυτός με χρήση μοτοσυκλέττας για διαφυγή των δραστών. Με τον τρόπο που λειτουργούμε εμείς, η μόνο περίπτωση να πιαστούν οι δράστες επί τω έργω είναι να τους τελειώσει βενζίνη δίπλα από το πτώμα, ή να τους πέσει η ταυτότητα εκεί δίπλα.
Αυτό κατ΄εμένα οφείλεται στο ότι δεν εχουμε φτιάξει ομάδα άμεσης δράσης με μοτοσυκλέττες ώστε να πηγαίνουν αμέσως στο σημείο. Η ΜΜΑΔ το μόνο που κάνει στις περιπολίες της είναι να οδηγεί κατι βαριά 4χ4 και να κοιτάει τις σκοπιές και τα σημεία που της αναθεσαν οι εγκέφαλοι που μας διοικούν. Η Αμεση Επέμβαση ή το 100 όπως το αποκαλούν κάποιοι, διαθέτει 3-5 περίπολα για τη Λευκωσία ολόκληρη και παρόλο που προσπαθούν να επιληφθούν όλων των περιστατικών σίγουρα σε τέτοια περίπτωση δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν. Οι Αστυνομικοί των σταθμών είναι ήδη πνιγμένοι στις υποθέσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν έχουν ώρα για περιπολίες.
Ποιός θα έλεγξει μια ύποπτη μοτοσυκλέττα; Υποπτη είτε για σοβαρά αδικήματα είτε για απλά τροχαία αδικήματα. Ποιός θέλει να ρισκάρει τη δουλειά του και το μισθό του να νέψει κάποιου οδηγού μοτοσυκλέτας να σταματήσει για έλεγχο; 95% των περιπτώσεων δεν σταματάνε οι οδηγοί τους. θα τις κυνηγήσει ο Αστυνομικός; Ευθύνη δική του. Όσες φορές κυνηγήθηκαν τέτοιες μοτοσυκλέττες και τράκαραν οι οδηγοί τους, οι Αστυνομικοί έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα της διαθεσιμότητας, της μείωσης μισθού, της πειθαρχικής τιμωρίας και να αντιμετωπίσουν την μη κατανόηση από τα ΜΜΕ και συνεπεία και της κοινής γνώμης. Έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να αλωνίζουν τέτοιες μοτοσυκλέττες στους δρόμους μας και να μη μπορεί να γίνει τίποτα να σταματήσει το φαινόμενο.
Ακόμα και έτσι διαθέτουμε το προσωπικό να κάνουμε τέτοια ομάδα; Προσωπικό διαθέτουμε να προσέχουμε πολιτικούς και να γεμίζουμε τα γραφεία με δημοσιους υπαλλήλους. Εκτός της Προεδρικής Φρουράς, δεν πιστεύω ότι οι υπόλοιπες φρουρές μπορούν σε κρίσιμη στιγμή να κάνουν κάτι απλά υπάρχουν για να ικανοποιείται το εγώ του κάθε πολιτικού ότι έχει παρατρεχάμενους. Οι παρατρεχάμενοι δεν διαμαρτύρονται που κάνουν τους σοφέρηδες διότι καρτερούν να τους ρίξουν κανένα κοκκαλάκι και να πάρουν καμια προαγωγή. Εδω φτάσαμε, να γλύφουμε πολιτικούς να προαχθούμε, να ζήσουμε και μεις σαν άνθρωποι. Στοιχηματίζω πως μετά αυτή τη δολοφονία οι πολιτικοί μας και η ηγεσία μας θα θάψουν το θέμα της μείωσης των φρουρών τους.
Όλη η κοινωνία αναμένει από την αστυνομία να παράξει έργο, να βρεί ενόχους και να απαντήσει ερωτηματα. Ειδικά επειδη ο δολοφονηθής ανήκει στην οικογένεια των ΜΜΕ, θα δείξει η ηγεσία μας περίσσιο ενδιαφέρον να το εξιχνιάσει το έγκλημα και να δρέψει δάφνες. Άλλωστε ανέκαθεν η όποια ηγεσία μας ήθελε να κατευνάζει τα ΜΜΕ. Ισως και να εξιχνιαστει τελικά. Ισως όχι. Οι πολιτικοί ήδη άρχισαν να μιλάνε για την αστυνομία ότι πρέπει να εργαστεί σκληρά να εντοπίσει ενόχους και να εκπληρώσει το καθήκον της και να τη βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να αποδόσει. Σε μια εβδομάδα πάλι θα τον σταματάει ο αστυνομικός τον βουλευτή με το BMW και αυτός πάλι θα του συμπεριφέρεται υποτιμητικά όπως έμαθε τόσα χρόνια προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: