Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Περικοπές στην ασφάλεια

Ήρθε η περίοδος των ισχνών αγελάδων και στην Αστυνομία. Άρχισαν να κόβουν τις υπερωρίες για διάφορα καθήκοντα, είτε φέρνουν λιγότερους να δουλέψουν απ’ ότι παλαιότερα, είτε άρχισαν να μην πληρώνουν όλες τις ώρες που δουλέψαμε υπερωριακά αλλά τις μισές για παράδειγμα. Οι υπόλοιπες ώρες μας γράφονται κάπου να μας δοθούν σε κάποια άλλη στιγμή. Υπάρχουν όμως ορισμένα προβλήματα σ αυτή την απόφαση, ποιού δεν ξέρω.

Συζητούσαν πρόσφατα αν είναι καλά να προσλάβουν άλλους αστυνομικούς για τις αυξανόμενες υποχρεώσεις ή αν θα επιβάρυναν τους υφιστάμενους να δουλεύουν υπερωρίες. Στο Υπουργείο Οικονομικών φάνηκε φθηνότερο να δουλεύουν περισσότερο οι ίδιοι αστυνομικοί. Φυσικά όσο πληρώνονταν οι αστυνομικοί τις υπερωρίες ούτε γάτα ούτε ζημιά, εκτός τις οικογένειές μας που τις παραμελούμε από καιρό.

Από τη στιγμή που αποφάσισαν να κόψουν τις πληρωμένες υπερωρίες στους αστυνομικούς, διερωτώμαι αν τις έκοψαν και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα. Όσο δύσκολο και να φαίνεται στον μέσο επικριτή της αστυνομίας, έχει αστυνομικούς που δεν πουλάνε προστασία, γυναίκες ή χασίς και έχουνε οικογένεια που πρέπει να τραφεί όχι με λάδι της μοτόρας αλλά με φαγητό όπως όλων των άλλων πολιτών. Επίσης μια και απαγορεύεται να κάνει ο αστυνομικός δεύτερη δουλειά, αναρωτιέμαι πως θα επιβιώσει άμα χάνει και το σίγουρο νόμιμο εισόδημα από τις υπερωρίες. Εδώ να υπενθυμίσω ότι ξεκινάμε από την Α3 κλίμακα, δεν επιβαρύνουμε και τόσο το κρατικό μισθολόγιο. Θα χρησιμοποιήσω εδώ τη γνωστή φράση «Νηστικό αρκούδι δε χορεύει».

Διάβαζα πρόσφατα από εφημερίδα ότι οι χειρούργοι του Γενικού Νοσοκομείου κάνουν λιγότερες επεμβάσεις τα πρωινά ώστε να κάνουν πιο πολλές τα απογεύματα και να πληρώνονται υπερωριακά. Καλά αυτοί σώζουν ζωές μην τους ενοχλείτε. Το ίδιο και παλαιότερα διάβαζα πως οι υπάλληλοι του Τελωνίου δεν εκτελώνιζαν και με πολλή όρεξη όταν δούλευαν κανονικά για να έρχονται και υπερωρίες να τελειώνουν τον όγκο της εργασίας τους.

Το ζήτημα με την Αστυνομία είναι ότι η δουλειά είναι το ίδιο μεγάλη και πρωί και βράδυ, ίσως περισσότερη το βράδυ. Δε χασομεράμε όσο δουλεύουμε κανονικό ωράριο για να έρθουμε υπερωρίες μετά, δεν είναι έτσι που πάει το πράμα. Έχει καθήκοντα σε αθλητικές συναντήσεις που πρέπει να καλυφθούν και αναγκαστικά θα έρθουν και ορισμένοι απ τα γραφεία ή από τις βάρδιες τους, υπερωριακά. Αν ξαφνικά κάποιος αποφάσισε ότι δε θα πληρώνουν προσυμφωνημένα και εγκριμένα κονδύλια από μέχρι και ενός έτους προηγουμένως για να κλείσει κάποιες τρύπες στα κρατικά ταμεία, ορισμένοι αστυνομικοί ξέρουν τι να κάνουν. Θα κάτσουν σπίτι τους τουλάχιστον με τις οικογένειες τους παρά να εργάζονται έξτρα για ώρες που θα τους δοθούν αργότερα. Εδώ τις μέρες της άδειας μας και δεν καταφέρνουμε να τις πάρουμε, πόσο μάλλον να παίρνουμε και άλλες ώρες για να καθόμαστε. Αλλά τότε οι αξιωματικοί μας που θέλουν να τα έχουν καλά με την ηγεσία μας, που αυτή με τη σειρά της θέλει μόνο το καλό μας, μας λένε ελάτε να δουλέψετε υπερωριακά, δεν καλυπτόμαστε πρέπει να έρθετε. Όποιος δεν δεχθεί, θα είναι το μαύρο πρόβατο, θα είναι υποψήφιος για την περίφημη εναλλαξιμότητα κλπ. Ο σύνδεσμός μας που με έχει κερδίσει προσωπικά για την μαχητικότητα του, ίσως θα έπρεπε να το κοιτάξει λίγο αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: