Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ξεμείναμε από δυνάμεις

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι όσο περνάει ο καιρός τα επεισόδια μεταξύ οπαδών γίνονται όλο και πιο ακραία, επικίνδυνα και εγκληματικά. Κάποιοι τους λένε ανεγκέφαλους και μου δίνουν την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να μην τους θίξουν πολύ τους λεβέντες οπαδούς και μετά αντιμετωπίσουν την οργή τους.

Η αλήθεια σχετικά με αυτό το πρόβλημα είναι ότι η αστυνομία δεν ξέρει τι άλλο να κάνει πλέον και ζητά από άλλους φορείς να εμπλακούν. Λέει ο κος Κατσουνωτός θα πρέπει να προβληματίσει κατά πόσο θα πρέπει να ανασταλεί το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ''μέχρι κάποιοι να βάλουν μυαλό''. Τι εννοείτε κύριε, θα το αναστείλουμε το πρωτάθλημα και κάποιος θα κρίνει πότε οι χούλιγκαν έβαλαν μυαλό; Θα ρθούνε οι κουκουλοφόροι να πούνε εντάξει, μετανιώνουμε, ξεκινάτε το πρωτάθλημα; Λόγια προς κατανάλωση. Μόλις πέρσι διαφήμισαν τον νέο νόμο για τα επεισόδια στα γήπεδα και φέρανε κάμερες να δείξουν ότι οι αστυνομικοί εκπαιδευόντουσαν πως να τα αντιμετωπίσουν, με τα κράνη τους και τις ασπίδες τους.

Οι αστυνομικοί όλο και λιγότεροι δηλωνουν οικειοθελώς να πάνε υπερωριακό σε αυτά τα ματς, επειδη ξέρουν ότι θα χρησιμοποιηθούν σαν σάκκος του μποξ από τους χούλιγκαν και για τα μισά λεφτά που έπαιρναν παλαιότερα πριν αποφασίσουν κάποιοι αξιωματικοί μας ότι δε χρειαζεται να πληρώνονται στο φουλ. Γιατί σάκκος του μποξ; Ο αστυνομικός έχει βαθειά ριζωμένη μέσα του την πεποίθηση ότι πάει σαν πρόβατο στη σφαγή, με ηθικό υπο το μηδέν και ότι δε μπορεί να τους αντιμετωπίσει στα ίσα τους χούλιγκαν. Οι τύποι αυτοί (κάποιοι βλαστάρια καλών δήθεν οικογενειών) κρύβουν τα πρόσωπα τους με κουκούλες (προς θεού μην τις απαγορεύσετε θα ήταν φασιστικό), είναι ευέλικτοι με τα αθλητικά τους παπουτσια να ρίχνουν πέτρες, μολότοφ να κτυπάνε με σιδερολοστούς και να τρέπονται σε φυγή. Πως θα τον πιάσει ο αστυνομικός με κράνος, ρόπαλο, ασπίδα και άρβυλο; Λίγες οι πιθανότητες. Και άμα κατα τύχη πιάσουνε κάποιον νομίζετε θα αντισταθεί ή θα παραδώσει τα όπλα; Θα πάω κοντά του και με την πειθώ των λέξεων μου θα τον συλλάβω; θα του πω αντε μάνα μου χαρώ σε, έλα ηρέμησε και έλα μαζί μου στο σταθμό που σε θέλω ή θα πρέπει να τον βάλω κάτω και να του φορέσω χειροπέδες;

Ο ΑΝΤ1 πριν κανένα μήνα έδειξε εικόνες από σύλληψη οπαδού έξω από το ΓΣΠ μετά τον αγώνα Ομόνοια- Απόλλωνας, από μέλη της ΜΜΑΔ. Ο Πέτρος Φανάρης σχολίαζε ότι οι ΜΜΑΔιτες φαίνονται να κτυπάνε μισόγυμνο νεαρό σαν ζώο. Διάταχθηκε αμέσως έρευνα, βεβαίως. Τι σημαίνει μισόγυμνο, οι αστυνομικοί τον έγδυσαν; ήταν γυμνός από τη μέση και πάνω ήδη κύριε Φανάρη. Να του φορέσουμε καμιά ρόμπα πριν τον συλλάβουμε; Όσον αφορά κτύπηματα ένα φάνηκε στη κάμερα και ίσως ο δημοσιογραφος να είναι της άποψης ότι πρεπει να συλλαμβάνουμε χούλιγκαν εξασκώντας μόνο την ευφράδεια του λόγου μας. Ναι ήταν ένας και αυτοί 4-5. Πότε συμφωνήσαμε ότι θα συλλαμβάνουμε χούλιγκαν, ένας προς έναν, τετ α τετ; Δεν είναι σκάκι εδω, το θέμα είναι η δουλειά να γίνεται το συντομότερο με όσο το δυνατό λιγότερο κίνδυνο για τον αστυνομικό. Αλλά αυτό είναι ασήμαντο για κάποιους.

Τα ΜΜΕ έχουν επηρροή και συχνότατα παίρνουν θέση κατάφορα εναντίον του αστυνομικού ώστε να τσιγκλίσουν την κοινή γνώμη και την τηλεθέαση. Επανερχόμαστε στο γιατί οι αστυνομικοί να κινδυνευσουν την σωματική τους ακεραιότητα, ώστε να συλλάβουν κάποιον βάνδαλο χούλιγκαν και στην τελική κάποιο κανάλι να τους κατηγορήσει για εξάσκηση βίας και να διαταχθούν ψυχοφθόρες πειθαρχικές έρευνες απο την ηγεσία τους που την φράση "στηρίζω τον αστυνομικό μου στο ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει βία για να κάνει συλλήψεις" ακουστά την έχει; Καλύτερα σπίτι μας και μεις με τις οικογένειες μας. Ναι, κάποιοι από εμάς δεν είμαστε ανθρωπόμορφα τέρατα που πουλάνε προστασία, γυναίκες και χασίς, έχουμε και μεις παιδιά και ζωή εκτός αστυνομίας.

Λέμε κάποτε κάποτε οι συναδέλφοι ότι πρέπει να πεθάνει κάποιος ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στο θέμα του χουλιγκανισμού. Μετά λέμε, μα ήδη πέθανε μέλος μας σε έτσι επεισόδια, έστω αν ήταν από καρδιακό. Ίδρωσε το αυτί κανενός; Κάθε φορά καποιοι αστυνομικοί τραυματίζονται, κάποιοι σοβαρά, παίρνουν άδεια αναρρωσης χάνουν την υγεία τους για ποιο λόγο; Μας είπε κανένας μπράβο από τους ανωτέρους; Πλέον πιστεύουμε ότι και φίλαθλος να πεθάνει από χρήση βίας στα γήπεδα τίποτε δε θα αλλάξει, πόσο μάλλον να πεθάνει αστυνομικός. Μόνο αν χάσει τη ζωή του κανενας πολιτικός ή εξέχων πρόσωπο ή δημοσιογράφος σε επεισόδια θα ανησυχήσουν κάποιοι και αυτό το ενδεχόμενο είναι ανύπαρκτο.

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Εσιει σκουπηθκιάρην που εν εξημάρισεν τα σιαίρκα του με τες σακκούλλες που συνάει; Έχει σκατοπετάχτην που δεν έντζιησεν πας την σωλήνα με τον βόθρον; Είπεν τους κανένας ευκαριστώ; Ούτε τζιαι σας θα σας πεί κανένας. Εν λογικό. Αν ήταν καμιά δουλειά της προκοπής ήταν να την κάμνουν οι πολιτικοί που μόνοι τους. Έπεψεν σας κανένας να μιλήσετε στην τηλεόρασην; Αυτή είναι η δουλειά η δική τους. Εσάς, να συνάετε χούλικαν τζιαι να κάμνετε την βρωμοδουλειάν.

Το πρόβλημαν που αντιδρά ο κόσμος είναι που για πολλούς που σας όλος ο κόσμος είναι χούλικαν. Τζιαι να τους μιλά κάποιος με ευγένειαν, αναλόγως με το φεγγάριν, αν εκόψαν κακογάμ...τοι την προηγούμενην χειρίζουντε τον σαν να ήταν το τελευταίον σκουπήδιν του Κοτσιάτη. Αυτά είναι που κάμνουν τον κόσμον καχύποπτον τζιαι αυτόν το πράμαν είναι νοοτροπία. Τζιαι ξέρετε το τζιαι σεις αντι/οχλε αστ πως εν νοοτροπία. Τζιαι πολίτης να πεθάνει δεν θα αλλάξει.

antioxlos είπε...

Απ ότι γνωρίζω, όσο μιλάει ο πολίτης ευγενικά μιλάει και ο αστυνομικός. το πρόβλημα αρχίζει άμα ο πολίτης μιλάει του αστυνομικού σαν να είναι ο δούλος του, "θελω να μου έβρεις παρκιν", "θέλω να έρτετε τωρά γιατί ο γείτονας κάμνει φασαρία" επειδή νομίζουν αυτοί μόνο ζούνε στην πόλη και οι 4 αστυνομικοί του σταθμού δεν έχουν άλλη δουλειά, να μας καταγγέλνουν τηλεφωνικά στους μάστρους μας ότι τρωγαμε μια τυρόπιττα εν ώρα εργασίας λες και τους ενοχλήσαμε. μετά σηκώνει τον τόνο της φωνής του ο αστυνομικός και κακοφαίνεται του πολίτη, διότι του δημιουργήθηκε η άποψη ότι πρέπει να είμαστε χαμηλοβλεπούσες παρθένες και με ψυχολογία χαλιού που να λέμε μάλιστα σε όλα. Και το γνωστό που ακούμε συχνά "τώρα να πιάσω τον τάδε τζε εννα δείτε" "ξέρω τον μάστρο σου, να τον πιάσω τηλέφωνο;"