Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερες φυλακές

Διάβαζα τα νέα για την ανεύρεση μεγάλου μερους των εκρηκτικών και τη συλληψη αρκετών ατόμων που μπορεί να σχετίζονται. Μπορεί να βγει και σε καλό η κλοπή τους τελικά. Αν είναι να βάλουμε στο κελί καμπόσους bad character, εγκληματικά στοιχεία για μερικα χρόνια.

Οι φυλακές μας όμως είναι υπερπλήρεις. Δε φτάνει που είναι σαν γεμάτη πυριταποθήκη που απο στιγμή σε στιγμή θα εκραγεί, κάθε λίγο και λιγάκι ο εκάστωτε πρόεδρος αφήνει έξω αρκετές δεκάδες κρατουμένους με προεδρική χάρη. Και δεν είναι όλοι τους απλοί καταχρεωμένοι πολίτες. Ίσως το επόμενο μεγάλο κατασκευαστικό έργο του κράτους να πρέπει να είναι το κτίσιμο φυλακών. Τα οφέλη θα είναι ποικίλα, θα μειωθεί η ανεργία με την πρόσληψη προσωπικού αλλά και θα κρατάμε περισσότερο χρόνο μακριά από μας τους σκάρτους. Και όχι μόνο αυτό, θα αποθαρρυνθούν και μερικοί να κατρακυλησουν στον ίδιο δρόμο.

Ελπίζω να μη πούνε μερικοί ότι οι φυλακές δεν είναι η λύση στην εγκληματικότητα. Για ορισμένους τύπους είναι η μόνη λύση.

16 σχόλια:

nahna είπε...

Πειθαρχική 1η και ούπς! Βρέθηκε κάποιος να πει πως οι φυλακές δεν είναι η λύση στη εγκληματικότητα!
Τί να γίνει? Ο καθένας με την αποψή του.

Μας είπες κάποια οφέλη της φυλακής και κάποια μειονεκτήματα που ήδη υφίστανται. Όμως, που θα γύρει η ζυγαριά με ακόμα μεγαλύτερες φυλακές?

antioxlos είπε...

Υποθέτω θα πείς ότι μεγαλύτερη φυλακή ισούται με περισσότερους μυημένους στο έγκλημα; Αν το θέτεις έτσι τότε εγώ σου λέω, μικρότερες τάξεις καλύτερη μάθηση.

Ανώνυμος είπε...

test

Ανώνυμος είπε...

Θα έλεγα εν χρειαζόμαστε καθόλου φυλακές.
Προσωπικά, εν δέχουμαι κανένας, μα κανένας, όσον επικίνδυνος τζι'αν ένει, να μπαίνει στο περιθώριο το οποίο λέγεται φυλακή. Υπάρχει κάτι που λέγεται ελευθερία. Τζιαι κανένας δεν πρεπει να έσιει το δικαίωμα να τη στερήσει σε κανένα.
Άσε που έσιει πολλούς μέσα στις φυλακές που εν αλλοδαποί τζιαι το μόνον τους έγκλημα είναι ότι επεράσαν παράνομα στην Κύπρο. Η Γη εν πατρίδα όλων.
Πρέπει να κτίσουμε μιαν κοινωνία που να καταλαβαίνει ότι η κλεψιά, η δολοφονία, η διάρρηξη κλπ είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, τζιαι δεν τερκάζουν στην αρμονίκή λειτουργία των ανθρώπων. Η φυλακή, εν προσφέρει.
Γιατί τιμωρείτε ανθρώπους, που τιμωρούν ανθρώπους για να δείξετε στους ανθρώπους ότι η τιμωρία ανθρώπων, εν λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Είσαι σοβαρός; Θεωρεις ότι όσο μεγαλύτερο κόσμο χωρούν οι φυλακές, τόσο περισσότερο θα μειωθεί η ανεργία; Μα τι ρωτώ αν είσαι σοβαρός. Προφανώς τζιαι δεν είσαι. Είναι γελοίο. Ας βάλουμεν κόσμο φυλακή με την κατηγορία ότι συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας!
Τζιαι σκάρτος έννεν κανένας ντάξει; Αν θεωρείς σκάρτους τους ανθρώπους που αναγκάζουνται να κλέψουν για να ζήσουν, ή εν καταχρεωμένοι που τες μαννοτράπεζες, ή έρκουνται στη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον, τότε τι να πω. Ντρέπουμαι για τους αστυνομικούς μας. Πούντον σεβασμό;
Κατανόησε ότι για να φτάσουν σε μια δολοφονία, κάτι πάει λάθος στον εγκέφαλόν τους. Κατανόησε το λάθος. Ίσως να έχουν υπερβολικό θυμό. Κατάλαβε τον θυμό. Για να κλέψουν, μπορεί ναν υπερβολικά φτωσιοί. Κατανόησε την φτώσιαν τους τζιαι βάλε τον εαυτό σου στη θέσην τους. Ή μπορεί να θέλουν κάτι πάρα πολλά. Κατανόησε τούντην επιθυμίαν τους.
Εν λάθος; Φυσικά εν λάθος. Αλλά η φυλακή πιστεύκω έννεν τρόπος για να καταλάβουν το λάθος τους.

Ανώνυμος είπε...

Θέλεις το εν το θέλεις, είσαι ίσος με ΟΥΛΛΟΥΣ τους φυλακισμένους. ΚΑΝΕΝΑΣ έννεν σκάρτος. Μια δολοφονία τζιαι μια κλεψιά, δεν υποβιβάζει κανέναν άνθρωπο.
Αντί στόχος των φυλακών σας να εν η επιμόρφωση του φυλακισμένου, η συνείδηση των αποτελεσμάτων των πράξεων του τζιαι η εξαφάνιση κάθε ενδεχομένου να επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα, απ'ότι φαίνεται εν η μείωση της ανεργίας(υπερβολικά γελοίο) τζιαι ο χρόνος μακριά που τους "σκάρτους".
Με τον όρο "σκάρτος" αποδέχεστε το ότι οι φυλακισμένοι, εν έχουν πλέον δρόμον επιστροφής. Εν εγκληματίες τζιαι έτσι θα μείνουν. Λάθος.
Επίσης, οι μεγαλύτερες φυλακές δείχνουν ότι τόσο τζιαι πιο πολλά άτομα εγκληματούν. Το ότι ζητάτε μεγαλύτερες φυλακές αντί μικρότερες, δείχνει την ανικανότητα σας ως Σώμα να ελέγξετε τους εγκληματίες. Γιατί, επαναλαμβάνω, στόχος σας εν πρέπει να ένει η φυλάκιση όσων παραπάνω γίνεται, αλλά η μείωση της εγκληματικότητας έξω που τες φυλακές.
Ευχαριστώ.

nahna είπε...

Όχι, δεν πρόκειται μόνο για το τετριμμένο "σχολείο του εγκλήματος" κτλ κτλ, είναι όλα όσα συνεπάγονται με το κτίσιμο μιας φυλακής και τον εγκλεισμό μιας καθόλα ανομοιογενής ομάδας, έστω κι αν όλοι έχουν το ίδιο όνομα "εγκληματίες" ή συναφή. Φαντάζομαι εσύ ξέρεις πολύ καλύτερα από εμένα τί συμβαίνει εκεί μέσα.

Και το χειρότερο το αναφέρεις ήδη. Ότι όσα χρόνια και να φάεις, κάποτε θα φκεις. Αν δεν απολυθείς, θα μπεις στο ανοικτό πρόγραμμα, θα πάρεις χάρη, θα εξαγοράσεις την ποινή... Και μετά, τί?

Και ακόμα, αν δεν θες να μιλάμε για τις επιπτώσεις στα άτομα, ας μιλήσουμε για εμάς. Μεγαλύτερες φυλακές = περισσότεροι κρατούμενοι = περισσότερα έξοδα για το κράτος = μάντεψε ποιος θα πληρώσει!

antioxlos είπε...

Κατ' αρχάς απολογούμαι που έγκρινα τα σχόλια σου αμέσως, πριν σου στείλω email να σε ρωτήσω αν πράγματι θέλεις να τα δημοσιεύσουμε. Και ξέρωντας ότι είσαι νεαρός, θα είναι άδικο εκ μέρους μου να σε κατακρίνω με απόλυτο τρόπο ή να σε προσβάλω, άσχετο εάν εσύ νιώθεις ότι βρήκες αστυνομικό μπροστά σου και πρέπει να μου την πεις πάσι θυσία.

Υπάρχει χώρα στον κόσμο που δεν έχει φυλακές; Έχει καμιά χώρα πραγματική που να βρίσκεται στον άτλαντα και εκτός της καλπάζουσας φαντασίας σου που να έχει λύσει την εγκληματικότητα; Άτε ξεκίνα μισιαρέ με τον ΣΙΚ να αλλάξεις τον κόσμο, λέγοντας τους γειααα. Φαίνεσαι ότι ζεις σε έναν κόσμο ρόδινο, προβλήματα δε σε αγγίζουν. Πας στο ιδιωτικό σχολείο σου, πας τα μακρινα και ακριβά ταξιδάκια σου. Μετά θα σπουδάσεις... Καλά την έχεις εσύ.

Τι να κάνουμε τον developer που πήρε τα λεφτά από το υστεριμα φτωχών για να τους κτίσει σπίτι και δε θα το δούνε ποτέ; Να τον στείλουμε σε counceling; Να τον κάνουμε να καταλάβει το λάθος του μέσω γιόγκα;

Μιλώντας για τη μείωση της ανεργίας εννοούσα με την πρόσληψη δεσμοφυλάκων όχι με το να βάλουμε κι άλλο κόσμο φυλακή. Όπως επίσης με την πρόσληψη φρουρών για τις τράπεζες ή για να αποτρέπουν βανδαλισμούς στα σχολεία. Εν λεπτό σημείο εδώ και φαίνεται δεν το έπιασες το point. Γυρευεις σεβασμό από μας τους αστυνομικούς για ποιό θέμα; Αν κάνουν δολοφονία τι; να κατανοήσω το λάθος τους; Να τους πω "κακό, αχχά μη!" και να τους στείλω σε θεραπευτικό κέντρο στο Όμοδος;

Tώρα που ο κόσμος στην Κύπρο με κάθε άγριο έγκλημα θυμάται την θανατική καταδίκη, εσύ λες ότι η φυλακή έννεν τρόπος να καταλάβουν το λάθος τους. Δηλαδή πας στο άλλο άκρο. Είναι εύκολο να σου αραδιάσω εγκλήματα και εγκληματίες (όπως τη δολοφονία του Χατζηκωστή ή τον κύριο Αντώνη Προκοπίου Κίτα με τους φόνους δύο γυναικών) και να περιμένω να μου τους υπερασπιστείς. Ο Κίτας θα άλλαξει και θα αρχίσει να συλλέγει γραμματόσημα;

Και το τελευταίο και τελειωτικό επιχείρημα. Αν παθαίναν κάτι δικά σου πρόσωπα, τα αδέλφια σου απο κάποιον μη σκάρτο τύπο όπως τους λες; Κατά λάθος τους ανατινάζει. θα πεις μην τον τιμωρησετε απλά κάντε τον να καταλάβει πως αυτό που έκανε είναι λάθος; Wake up and smell the crime mishiare.

antioxlos είπε...

αγαπητή nahna, αυτά τα θέματα συζητιώνται από καταβολής της εγκληματολογίας για το σοφρωνισμό των παρανομούντων. ας βρούνε οι σοφοί (ποιοι σοφοί) τη λύση εδώ. εγώ Α3 κλίμακα είμαι. μέχρι τότε οι φυλακές θα παραμένουν αναγκαίο κακό.

Ανώνυμος είπε...

Για να έκαμα comment σημαίνει έθελα να τα δημοσιεύσω. Τζιαι αν νομίζεις ότι έθελα να σου την πω επειδή είσαι αστυνομικός, έσιεις λάθος.
Το ότι όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν φυλακές, εν σημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί ναν η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς φυλακές. Ονειρεύομαι ένα κόσμο ρόδινο, επειδή προβλήματα με αγγίζουν.
Ναι θα τον αλλάξω τον κόσμο. Τζιαι το "γεια" εν μια αρκή :) Νομίζω συμφωνείς ότι για να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκινάς που τα πολλά πολλά μικρά, όπως έναν απλό γεια.
Ζητώ συγγνώμη που εκατάλαβα λάθος τι ήθελες να πεις για την ανεργία.
Θεραπευτικά κέντρα. Καλή ιδέα.
"Πας στο ιδιωτικό σχολείο σου, πας τα μακρινα και ακριβά ταξιδάκια σου. Μετά θα σπουδάσεις..." Εν καταλάβω τι σε πειράζει.
Εν θεωρώ λύση την ισόβια καταδίκη για τον Κίτα τζιαι τους δολοφόνους του Χατζηκωστή. Εν για να μάθουν τζιαι να μεν κάμουν τα ίδια μετά τη μετενψύχωσήν τους; Ούτε θεωρώ λύση την περιθωριοποίησην τους που την κοινωνία.
Εν θα έθελα ο δολοφόνος κάποιου συγγενή μου να σαπίσει στη φυλακή. Ναι, εννά έθελα να καταλάβει το λάθος του τζιαι να συνεχίσει τη ζωήν του. Αν συνεχίσει να τα κάμνει; Ένιξερω.

Ανώνυμος είπε...

Τέλος πάντων, βρίσκω τα πολλά παράξενα τούτα που λαλώ τζιαι ένιξερω πως μου ήρταν τζιαι μπορεί κάποια φάση να τα θεωρήσω μαλακίες.
Συγχώρεσμε, έχω πολλά ακόμα να δω στη ζωή τζιαι το να εκφράζουμαι έτσι νομίζοντας ότι ξέρω πως λειτουργεί η ζωή, που τα 16, εν παράλογο τζιαι επικίνδυνο. Εν ειρωνεύκουμαι καθόλου. Απλά σκέφτου ότι περνώ μια κρίση. Πιστεύκω ότι εν πρέπει να υπάρχουν φυλακές τζιαι ετράβησα το πολλά. Τα παραπάνω εν σκέψεις του μπάνιου. Συγγνώμη.
:/ :S

antioxlos είπε...

Καλα αφήνουμεν το εδώ το θέμα. μπορει να αλλάξω εγω γνωμη μελλοντικά

osr είπε...

mishare συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

στα πλείστα κράτη του δυτικού κόσμου οι φυλακές ονομάζονται σωφρονιστικά ιδρύματα και σε καμιά περίπτωτση η φυλάκιση δεν θεωρείται τιμωρία

θεωρητικά πάντα μιλάμε ε

η κυπρος είναι από τα ελαχιστότατα κράτη που ακόμα τζαι τυπικά οι δικαστάες όταν επιβάλλουν ποινή μιλάνε για τιμωρία!!!!!!!!

τζαι η φυλάκιση θεωρείται τιμωρία!!!

πάεις φυλακή τζαι γίνεσαι αρχιμαφιόζος

βάλλουν 16χρονα κοπελλούθκια να προαυλίζονται με παιδεραστές τζαι δολοφόνους ληστές τζαι κάθε καρυθκιάς καρύδι

η ηρωινή κάνει τρελλά κέρδη

μέσα

επανέρχομαι....

Ανώνυμος είπε...

"Άτε ξεκίνα μισιαρέ με τον ΣΙΚ να αλλάξεις τον κόσμο, λέγοντας τους γειααα. Φαίνεσαι ότι ζεις σε έναν κόσμο ρόδινο, προβλήματα δε σε αγγίζουν. Πας στο ιδιωτικό σχολείο σου, πας τα μακρινα και ακριβά ταξιδάκια σου. Μετά θα σπουδάσεις... Καλά την έχεις εσύ. "
Ακόμα να μου εξηγήσεις ποιον εν το πρόβλημα σου με το ότι πάω ιδιωτικό τζιαι μακρινά τζιαι ακριβά ταξίδια. Μήπως εσύ εν ήσιες τη κατάλληλη μόρφωση για να γίνεις κάτι μεγαλύτερο που αστυνομικός; Μήπως εν σε επέρναν ταξίδια για να ανοίξει ο ορίζοντας σου τζιαι έμενες στην Κύπρο που μινίσκεις
μεστο κουτί;
Το γεια εν μόνον η αρχή. Σε αντίθεση με εσένα που ένιξερω πόσο χρονών έγινες για να γίνεις αστυνομικός τζιαι να νομίζεις ότι διορθώννεις τον κόσμο με το να τον τιμωράς τζιαι να του βρίσκεις παρανομίες. Δυστυχώς για σένα η δική μου αλλαγή του κόσμου εν θα έσιει αστυνομία, ούτε ότιδήποτε που να έσιει εξουσία πάνω στον άνθρωπο.
Η Δύναμη εν πάνω σε ούλλους τους αθρώπους. Τι κρίμα...:/

antioxlos είπε...

Διακρίνω μια έχθρα προς το επάγγελμα μου και έναν κοινωνικό ρατσισμό μετρώντας χωρίς να μας γνωρίσεις πόση μόρφωση έχουμε. Είσαι έτσι επικριτικός και με άλλα επαγγελματα; Με πλασιέ, με εργάτες, με απλούς υπαληλους; Μας σνομπάρεις όλους μισιαρέ;

Ίσως να μην το γνωρίζεις, έχουμε πάρα πολλους πτυχιούχους αστυνομικούς, πάμε και τα ταξίδια μας δοξα τω Θεό. Έχουμε και μια ακαδημία, κανουμε κάτι χρόνια εκεί μέσα, αλλά τι να σου λέω τώρα. Ευχομαι σου φυσικά να βρεις ένα επάγγελμα καλύτερο απο το δικό μου. Ευχομαι σου κατ ακρίβεια να βρεις οποιοδήποτε επάγγελμα και να μην μείνεις άνεργος πτυχιούχος. Κοίτα, γιατί δε σπουδάζεις νομικός, εγκληματολόγος κλπ; Θα αναπτύσεις τη θεωρία σου για μια κοινωνία χωρίς φυλακές.

Να με συγχωρείς τώρα. Πάω να ακούσω τα παράπονα του κόσμου. Να μου λένε ότι τους διάρρηξαν την οικία τους ή ότι τους έδειραν κάποιοι ή ότι τους έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου τους. Εγώ κατ εσένα, θα πρέπει να τους λέω τους παραπονούμενους ότι πρέπει να κτίσουμε μιαν κοινωνία που να καταλαβαίνει ότι η κλεψιά, η δολοφονία, η διάρρηξη κλπ είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ, τζιαι δεν τερκάζουν στην αρμονική λειτουργία των ανθρώπων. Έτσι αν τους βρούμε τους δράστες να τους μιλήσουμε πρώτα ότι αυτό που έκαναν εννεν σωστό. Αυτοί θα καταλάβουν το λάθος τους και θα απολογηθούν.

Άκου τι σκέφτηκα. Τι τιμωρία... όχι λάθος μου, τι αντιμετώπιση πρέπει να τύχουν αυτοί που έδειραν τους αλλοδαπούς στη Λευκωσία και το χαρακτήρισαν ρατσιστικό έγκλημα;

Ivan Charalambous είπε...

Μπορεί να μεν χρειάζεται τόσο δραστική αλλαγή. Πού έν οι στατιστικές των φυλακών; Στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας έσιει στατιστικές για συλλήψεις ανα έγκλημα, αλλά εν ήβρα καμιά που να δείχνει αριθμούς φυλακισμένων ανα έγκλημα, ποινή που τους επιβλήθηκε και λοιπά.
Πιστεύκω το πρόβλημα της περισσότερης αυξημένης εγκληματικότητας έννε στο μέγεθος της φυλακής ούτε στο αν η Αστυνομία κάμνει καλή δουλειά ή οι. Εν στο ήντα δουλειά της ανατέθηκε να κάμει.