Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Θέλω το νούμερό σου!

Είναι μια πολύ κοινή φραση που ακούμε από τους πολίτες τη σήμερον ημέρα. Όποτε νιώσουν ότι τους αδικήσαμε, αυτόματα τους βγαίνει η ανάγκη να ζητήσουν το νούμερό μας. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράματα.

Ο πολίτης νιώθει ότι έχει δικαιώματα. Βαθιά μέσα του ξέρει ότι μπήκε στην Ευρώπη και δεν μπορεί, θα έχει κάποια δικαιώματα. Ισως να μην ξέρει τι δικαιώματα ακριβώς και σιγούρα αγνοεί και τις υποχρεώσεις του. Θέλει όμως άμα χρειαστεί κάτι από την αστυνομία, αυτό να γινεται αμέσως χωρίς χρονοτριβή και σιγουρα προς το όφελός του. α)Τον ενοχλεί κάποιος με κάποιο κινητό με απόκρυψη; Θέλει να κάνουμε την Ατηκ άνω κάτω και να βρούμε χτες τον φταίκτη. Δεν μπορούμε να τον πείσουμε ότι αυτό είναι αδύνατο να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτός νιώθει πως δεν θέλουμε να βοηθήσουμε, δεν είμαστε συνεργάσιμοι. β) τον καταγγέλνουμε για ταχύτητα. Πεποίθησή του είναι ότι το ραντάρ μας είναι χαλασμένο και κτυπούσαμε άλλο αυτοκίνητο και αυτός πήγαινε 30 χλμ και όχι 98 όπως του είπαμε. γ) φοράμε χειροπέδες σε κάποιον μισομεθυσμένο και αυτός αντιστέκεται. Τον περιορίζουμε με χίλια βάσανα και σαν αποτέλεσμα βγαίνει η φανελίτσα του από το παντελόνι του. Αυτός νιώθει λες και τον βιάσαμε, ότι ζει το επεισόδιο της Αρμενίας ξανά.

Επόμενη φάση είναι να ζητήσει το νούμερο μας. Να κοιτάξει απαιτητικά να δει τις επωμίδες μας. Για να πάρει το μάστρο μας και να του πει. "Ο αστυφύλακαςΧΧΧ εν με βοήθησε." "Ο αστυφύλακαςΧΧΧ είπε μου ότι είμαι προβληματικός (μάλλωστε τον)". "Εδέραν με, ήταν αναιδείς μαζί μου." "Οι αστυνομικοί χχχ πρέπει να φύγουν από την Αστυνομία!" Και το παράπονό τους το κάνουν με την καλύτερή τους συμπεριφορά φυσικά, την οποία ξέχασαν να έχουν κατα την επάφή τους με εμάς στην αρχή. Αρχικά ο σκοπός τους είναι για να μας φοβίσουνε, ότι θα μας καταγγείλουνε. Να πάμε με τα νερά τους και να συλλάβουμε τον γείτονά τους που κάνει θόρυβο κυριακή πρωί. Μετά άμα δούνε ότι δε γίνεται η δουλειά τους όπως θέλουνε θα πάνε στο επόμενο επίπεδο, να τηλεφωνήσουν στο Αρχηγείο. Είμαι σίγουρος ότι το 1460 ακούει όλων των ειδών τα παράπονα για μας καθημερινά.

- ΘΕΛΩ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΟΥ!
- Να στο πω κύριε/κυρία πές μου πρώτα το όνομά σου εσύ.
- ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΕ!

Η πιο πάνω συζήτηση συνεχίζεται με όλες τις παραλλαγές μπορείτε να φανταστήτε. Βασική αρχή είναι ότι αυτοί έχουν δικαιώματα αλλά εμείς δεν έχουμε εξουσία να ζητήσουμε τα στοιχεία τους.

ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΩ ΠΥΡΚΟ! ΘΑ ΣΕ ΔΙΩΞΩ ΑΠΟ ΔΑΜΕΣΑ! Από πολύ παλιά θεωρήθηκε ο Πύργος ότι επειδή είναι μακριά αυτόματα σημαίνει ότι είναι τιμωρητικός προορισμός και φόβητρο για μας τους αστυνομικούς. Δείχνει αυτή η απειλή ότι είναι σημαίνοντα πρόσωπα και έχουν αυτή τη δύναμη. Δεν ξέρω τι περιμένουν να τους απαντήσουμε σε αυτή τη φράση. "Όχι σε παρακαλώ, οτιδήποτε εκτός από τον Πύρκο;" Περιττό να πω ότι η φράση αυτή ανησυχεί μόνο τους νεοσύλλεκτους αστυνομικούς της ακαδημίας, άμα την ακούσουνε πριν κλείσουνε χρόνο στην αστυνομία. Μετά τη συνηθίζουμε και την ακούμε σαν αστείο πλέον.

Καλύτερη απάντησή μας είναι όταν τους απαντάμε "Πύρκο; Ωραία είμαι από τον Πύρκο, θέλω να φύγω απ εδώ μακάρι να με διώξεις". Τότε το καλύτερό τους χαρτί αχρηστεύεται και απογοητεύονται. "Ε ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΔΩ...;!..."

9 σχόλια:

Sceptic Anonymous είπε...

"Ο πολίτης νιώθει ότι έχει δικαιώματα. Βαθιά μέσα του ξέρει ότι μπήκε στην Ευρώπη και δεν μπορεί, θα έχει κάποια δικαιώματα. Ισως να μην ξέρει τι δικαιώματα ακριβώς και σιγούρα αγνοεί και τις υποχρεώσεις του."

Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ακριβώς τούτο, ότι όλοι νομίζουν ότι έχουν δικαιώματα αλλά κανείς δεν θέλει τις υποχρεώσεις που πάνε χέρι-χέρι με τα δικαιωμάτα.

antioxlos είπε...

Χαίρομαι που κάποτε βρίσκω κάποιους να συμφωνάνε με (κάποιες απ') τις απόψεις μου

bananistanos είπε...

Κ'εγώ συμφωνώ συνήθως με τα σχόλια σου παρόλο που, κακώς, δεν αφήνω σχόλιο.

antioxlos είπε...

Πράγματι κακώς διότι εδω κάποτε νιώθω πως τα διαβάζω μόνος μου. ευχαριστώ

STALW είπε...

Xωρίς να θέλω να θείξω τον φίλο bananistanos (που καλά έκανε και άφησε σχόλιο), θέλω να προσθέσω ότι αυτή η νοοτροπία "συμφωνώ με αυτά που λές, αλλά δεν παίρνω θέση δημοσίως" επικρατεί σε πάρα πολλούς Κύπριους.

"Κρύψε να περάσουμε", "εγιώ θέλω την ησηχία μου", "εν αλλάξω εγιώ τα πράματα?" κ άλλα παρόμοια είναι απαράδεχτες συμπεριφορές ιδιαίτερα όταν προέρχονται από συναδέλφους.

chris είπε...

Τώρα σε βρήκα και χαιρομαι γι' αυτό.
Εχω φνωστούς αστυνομικούς και μας λέγανε αυτά που περνάνε (ειδικά στις μάππες) και θελω να πώ πως ναι συμφωνούμε με αυτά που έγραψες.

Πιστέυω πως οι αστυνομικοί θα πρέπει να συνδικαλιστούν για να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα του επαγγέλματος πχ ωράρια.

Ωσο για τουν μαννομιτσιούς και άλλους που δέρνονται στις μάππες και μετά φταίν πάντα οι αστυνομικοί πολύ θα το ήθελα να τους περικυκλώσουν και να τους αφήσουν να δερτούν μόνοι τους. (ναι ξέρω εν πέλλαρα τούτο αλλά εν ωραία να το φαντάζομαι)

antioxlos είπε...

Ευχαριστώ για τα λόγια σου. και γω πιστεύω πως ο Σύνδεσμός μας μπορεί για περισσότερα φτάνει να το πιστέψει (και με τη βοήθεια ορισμένων δικηγόρων) και να κερδίσει για μας κάποια δικαιώματα.

Για το τι συμβαίνει στους αγώνες, όσες προσπάθειές και να κάνουμε, άμα δεν έχει δικαστήριο να τους πηγαίνουμε αυθημερών και να δικάζονται με συνοπτικές διαδικασίες και άμα δεν έχει φυλακές που να τους κρατάνε μέσα αντί με κάθε ευκαιρία να τους ελευθερώνουν λόγω υπερπληθυσμού, ότι συμβαίνει θα διαιωνίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Το καλυτερο με την ολη υποθεση ειναι οτι οταν δεν σου δωσει τα στοιχεια του και ξεκινηση να φωναζει για να τραβηξει προσοχη, αναγκαζεσαι να τον συλλαβεις για ανυσυχια και μετα αν εχει κανενα φιλο αξιωματικο η αλλο αστυνομικο σου την λεν και απο πανω οσαν και εσυλλαβες την Μητερα Τερεζα.

antioxlos είπε...

ολοι έχουν κάποιον αστυνομικό γνωστό, είτε απλό είτε αξιωματικό. θα ειδοποιηθεί αυτός και θα έρθει να ρωτήσει τι συνεβει με τον φίλο του και ειναι μπλεγμένος.

και αυτό επειδή ο φίλος του περιμένει από τον συνάδελφο να ενεργήσει έτσι. εμείς μετά πρέπει να εξηγήσουμε στον συνάδελφο τι έγινε και ευγενικά μάλιστα όπως πρέπει να μιλάμε σε συναδέλφους. ο συνάδελφος παραξενευεται διότι τέτοια συμεριφορά δεν ξαναείδε από τον γνωστό του.