Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ευθυνοφοβία

Είμαστε όλοι ευθυνόφοβοι στην Αστυνομία, αν και σχεδόν πάντα το θεωρώ αναμενόμενο και δικαιολογημένο. Αν πάρεις πρωτοβουλία σε κάτι και αποτύχεις θα σε ρίξουν στο λάκκο των λεόντων.  Έχουμε και πάμπολλους επικριτές που γιαλίζει το μάτι τους και θέλουν "αίμα" αστυνομικού να ικανοποιηθούν. Ως εκ τούτου εύκολα θα πει κάποιος, γιατί να εκτεθώ; Φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά. 
Επρεπε να έρθουν Άγγλοι ειδικοί να μας πουν τα λάθη μας στα γήπεδα. Και όταν λέω μας εννοώ όλου του οικοδομήματος που λεγεται κυπριακό ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που κάποιοι αναγνώρισαν ότι η Αστυνομία έχει τη λιγότερη ευθύνη. Μετα το μπαιράμι,  άρχισαν να προτείνουν σιγά σιγά οι δικοί μας αξιωματικοί να αγορασθούν αντιοχλαγωγικά οχήματα και να ρίχνουν πιεσμένο νερό σε επικίνδυνους διαδηλωτές.  Πριν να έρθουν οι Άγγλοι  δε θα τολμούσε κανείς αξιωματικός μας να προφέρει καν, δημόσια τέτοια ιδέα. Κόβω το κεφάλι μου ότι κάποιοι βουλευτες θα έσχιζαν τα ιμάτιά τους και κάποιες εφημερίδες θα κάνανε λόγο και για στρατοκρατικά καθεστώτα. Τολμώ να πω ότι κάποιος δημοσιογραφος ειρωνικά θα πρότεινε και όπλα με πλαστικές σφαίρες.

Λιγο νερό εδώ.
Τώρα που όλοι οι φορείς κάνουν τους σοκαρισμένους με τα ευρήματα των Αγγλων, πιάσαμε και μεις να προτείνουμε ότι φοβόμασταν να πούμε έξω στα ανοικτά. Και ακόμα δεν είδα αντιδράσεις. Και δεν είδα ερωτήματα πόσο μας κόστισε η επίσκεψή τους στην Κύπρο.

Θυμίζει λίγο με την περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στους δίδυμους πύργους στην Αμερική. Μετά την επίθεση ο σοκαρισμένος αμερικανικός λαός δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση κάποιων ελευθεριών του χάριν της ασφάλειάς του.

9 σχόλια:

STALW είπε...

Όλα αυτά που λες είναι πολύ ορθά.
Απλά διερωτούμαι γιατί δεν σκεφτήκανε πιο νωρίς να πάρουνε μια γνώμη από τους ειδικούς, από τους επαγγελματίες, κάποιους τέλοσπάντων που έχουν κάποια παραπάνω πείρα σε αυτά τα θέματα.

Και πολύ σωστά ζήτησαν την γνώμη των Άγγλων. Αυτοί έχουν πολύχρονη εμπειρία και καταφέραν να έχουν τάξη στο ποδόσφαιρο.

Μήπως ντρεπόντουσαν? Μήπως δεν καταδέχοντον να δείξουν τον ερασιτεχνισμό τους? Μήπως βολεύονταν με το να πετάνε 100 αστυνομικούς στο πεδίο μάχης μέσα στους χούλιγκανς και όποιον πάρει ο χάρος? Ένας αστυνομικός λιγότερος. Ε και?

Έτσι έχουνε το κεφάλι τους ήσυχο. Και το καθήκον τους κάνανε αφού πήρανε τα μέτρα τους εναντίον της βίας (στέλνοντας την αστυνομία για σφαγή), και το εύκολο θύμα έχουνε να κατηγορήσουμε στο τέλος ότι έφταιξε για τα έκτροπα.

Πότε θα ωριμάσουμε επιτέλους?

antioxlos είπε...

Καλά λες, γιατί άργησαν τόσο. Μα το γράφει και η εφημερίδα σε σχόλιο, ότι τόσα χρόνια δημιουργούσαν αντιπαραθεσεις να τσακκώνονται, να τραυματιζονται, φτασαμε να μισιώνται θανάσιμα αντίπαλοι οπαδοί απο την αδράνεια του συστήματος και στελνανε την αστυνομια απροετοίμαστη στο γηπεδο να λενε οκ οι διαιτητες να ξεκινήσει το παιχνίδι.

τραυματιστηκε ενας αστυνομικος. "και τι εγινε; τι μας νοιάζει εμας τους ηθύνοντες που τσακρουμε μια κοπη λίρες για να λεμε οτι εχουμε ομάδες;"

Συλλαμβάνουμε και κανα δυο αλητες, ως που να πανε δικαστηριο περνανε δυο χρονάκια και μετά αν δικαστουν το πολυ να παρουν καμια ποινη με αναστολη. φοβήθηκαν τώρα.

ΠΛέον δε με νοιάζει ποιοι θα ωριμάσουν. Το μόνο που με νοιάζει είναι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο να σταματήσουν αυτά που συμβαίνουν. Και θα σταματήσουν αλλά με ποιό τίμημα.

AELegalize είπε...

Το ποδόσφαιρο δεν προκαλεί βία. Η βία είναι κοινωνικό φαινόμενο. Το να προσπαθείς να σταματήσεις την βία στα γήπεδα είναι σαν να προσπαθείς να ξεριζώσεις ένα δέντρο και του κόβεις τα φιλα. Αν σταματήσει η βία στα γήπεδα θα αρχίσει κάπου αλλου.
Κτυπήστε την βία εκεί που πρέπει.. Η διαφθορά γεννιέται από τα "αφετικα" σου. Από αυτούς που εκροσοπεις με την στολή που φοράς. Η βία προέρχεται επειδή το σύστημα σας δεν επιτρέπει στον άνθωπο να εξεγερθεί με τον ένα η με τον άλλο τρόπο. Εσύ και τα αφεντικά σου οδηγήσατε την βία στα γήπεδα. Εσείς μας οδηγήσατε στην βία γενικότερα με την διαφθορά σας, με τις πολιτικές η κομματικές σκοπιμότητες, με τα καπιταλιστικά πρότυπα που προωθείται στα σχόλια, με τις ρατσιστικές ενέργιες, και με το κουκούλωμα τον "μεγάλων".

Εγώ ξυπνάω και κοιμάμαι με την ευχή για ένα κόσμο χωρίς μπάτσους. Χωρίς αθρώπους σαν και εσένα που ξαφνικά την είδαν σωτήρες τις κοινωνίας μας. ΕΊΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΎ ΈΝΑ ΡΟΜΠΌΤ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΆΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΑΠΌ ΨΙΛΆ. Αν δεν υπήρχατε θα είχαμε καθαρίσει όλη την βρόμα εμείς οι πολίτες..
Αν πραγματικά θέλεις να βοηθήσεις την κοινωνία ΠΑΡΑΙΤΉΣΟΥ. ΕΣΎ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΝΟΜΊΖΕΙ ΟΤΙ ΕΊΣΑΙ ΚΑΘΑΡΌΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΣΕ ΠΛΗΡΏΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ.

ΣΚΑΤΆ ΣΤΟΥΣ ΤΆΦΟΥΣ ΣΑΣ ΒΡΟΜΙΆΡΗΔΕΣ. ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΣΑΣ.

antioxlos είπε...

Εμείς σας οδηγήσαμε στη βία; παραδέξου το η βία σου αρέσει. θέλεις να έχεις κάποιους σαν αντιπάλους. είτε εμάς, είτε οπαδούς άλλων ομάδων.

το ότι μισείς την αστυνομία δεν ειναι τόσο τραγικό. όμως μην αφησεις να επηρεάσει τη ζωή σου αυτό.

έναν κόσμο χωρίς μπάτσους, νομίζω έχει σε μια ευρωπαική πόλη που στα οπαδικά σαιτ κάνουν αναφορά συχνά πυκνά. δεν θυμάμαι το όνομά της. να την επισκεφθείς.

AELegalize είπε...

Το ότι μισό τους αστυνομικούς δεν σημαίνει ότι είμαι λάτρης της βίας. Σου έχω γράψει ένα κειμενάκι και αντί να απαντήσεις σε αυτό με επιχειρήματα, προσπαθείς να με κρίνεις χωρίς να το δικαιολογείς. Εσείς να φύγετε από την ζωή μας.. Εσείς τις καταστρέφεται.. Ποτε θα καταλάβετε ότι η δουλειά σας δεν παρέχει ασφάλεια στην κοινωνία αντίθετος καλύπτει σκοπιμότητες? Ποτε θα καταλάβετε ότι οι νομοι εφαρμόζονται μονο στους πολίτες και όχι στα πουκάμισα με τις γραβάτες? ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΛΙΑΝΌ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΥΠΏΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙΣ? ΓΙΑΤΊ ΠΡΟΣΠΑΘΕΊΣ ΝΑ ΠΕΊΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΣΟΥ ΌΤΙ ΒΛΈΠΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΉ ΠΟΥ ΕΊΣΑΙ ΤΥΦΛΌΣ. Πιστεύεις ότι οι οπαδοί που κάνουν επεισόδια είναι βλαμμένα κακομαθημένα? Αν πιστεύεις σε αυτό σε διαβεβαιώνω ότι κανεις λάθος.. ΣΕ ΈΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΈΝΟ ΚΌΣΜΟ ΤΟ ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΥΓΙΕΊΣ ΕΊΝΑΙ ΜΕΙΟΝΈΚΤΗΜΑ.. αυτό μονο..

STALW είπε...

Πολύ χαρακτηριστική συμπεριφορά Κύπριου από τον ΑΕΛίστα:

Πάντα φταίνε οι άλλοι για τα χάλια μου. Ποτέ εγώ!
Οι άλλοι πρέπει να αλλάξουν κι όχι εγώ! Αλοίμονο!

Τόσος φανατισμός.... Τί να πώ...
Είναι τρομαχτικό.

AELegalize είπε...

Καλά ρε είστε βλαμμένα? Έχω πει ότι εγώ είμαι αλάνθαστος? Αλλα διαβάζετε και αλλα καταλαβαίνετε.. Εγώ ανάφερα ότι αν θες να με κρίνεις τουλάχιστον "δικεολογισετο" όπως κάνω εγώ... και δεύτερον δεν έριξα το μπαλάκι στην αστυνομία αλλα στους ανωτερους τους που τους δίνουν διαταγές και τα στραβάδια ακολουθούν χωρίς να σκεφτούν..ΠΟΛΎ ΔΎΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΕΙΣ?
ΑΠΌ ΌΣΑ ΈΧΩ ΠΕΙ ΩΣ ΤΏΡΑ ΒΡΕΊΤΕ ΜΟΥ ΚΆΤΙ ΛΆΘΟΣ ΚΑΙ "ΕΤΙΟΛΟΓΙΣΤΕΤΟ"...

ΆΝΟΙΞΕ ΚΑΝΈΝΑ ΒΙΒΛΊΟ ΚΟΠΈΛΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΆΘΕ ΤΙ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΌΣ... ΑΠΌ ΌΛΑ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΑΝΆΦΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΦΑΝΑΤΙΣΜΌΣ ΓΙΑΤΊ ΠΟΛΥ ΑΠΛΆ ΔΕΝ ΑΝΑΦΈΡΟΜΑΙ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΟΜΆΔΕΣ..ΜΙΛΏ ΓΕΝΙΚΆ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΊΑ. ΜΕ ΚΡΊΝΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΌΝΟΜΑ ΚΑΙ ΌΧΙ ΑΠΌ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ... ΕΊΣΤΕ ΠΡΟΚΑΤΕΛΗΜΈΝΟΙ..

Προεδρος είπε...

αμα λές σκατά στους τάφους κάποιου που δεν τον ξέρεις απλα μόνο από το επάγγελμα του αελίστα τοτε εσύ τί κάνεις.είπαμε σεμνά. και για κοίτα τους άγγλους τι αρνάκια είναι στο γήπεδο. αυτό το φανατισμό πρέπει να κόψουμε και όχι το να αγαπάς την ομάδα σου πάνω από όλα. αυτό είναι δικαίωμα σου. όμως και το δικαίωμα σου σταματά εκεί που αρχίζει του άλλου (μάθαμε στο δημοτικό).

STALW είπε...

Αγαπητέ AELegalize γιατί έχεις τόσο θυμό και έχθρα?
Δεν σε έκρινα από την Ομάδα σου αλλά από αυτά που λες.
Ναι υπάρχει διαφθορά, ναι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα... Και για όλα αυτά εσύ πιστεύεις ότι φταίει η Αστυνομία?
Όλη τη πολιτική εξουσία και όλους αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις στη Βουλή και στα έδρανα, πού τους κατατάσσεις εσύ?
Απλά μάθαμε όλοι να ρίχνουμε ευθύνες στο όργανο που βλέπουμε και αναγνωρίζουμε ευδιάκριτα στο δρόμο. Αυτό το όργανο που στέκεται απέναντι μας στα γήπεδα επειδή εμείς το προκαλέσαμε με τις δικές μας άνομες πράξεις.

Εγώ εδώ δεν βλέπω κανένα προκατελημένο εκτός από σένα.