Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα βέλη στην υπηρεσία σας

Έχει περίπου κανένα δίμηνο που αλλάξαν κάποια πράγματα στις περιπολίες της αστυνομίας το βράδυ ιδιαίτερα. Λόγω των πολλών διαρρήξεων και ληστειών που γίνονται τη νύκτα, διατάχθηκε να αυξηθούν τα περίπολα εκείνες τις ώρες. Έχουν κωδικό ΒΕΛΟΣ, εξού και ο τίτλος.

Και πολύ καλά σκέφτηκαν. Πιάνουν προσωπικό από διάφορα πόστα που εργάζεται ήδη εκείνες τις ώρες, τους δίνουν τομείς και ανα δύο περιπολούν με τις ώρες τα σημεία τους. Ελέγχουν ύποπτα οχήματα και πάνε σε περιστατικά άμεσα. Απασχολείται προσωπικό εκτός της άμεσης επέμβασης, από το ΟΠΕ που φορούν πολιτικά, την τροχαία, από τους αστυνομικούς σταθμούς, η ΜΜΑΔ, το ΤΑΕ και αυτοί με πολιτικά και άλλα τμήματα. Στη Λεμεσό άκουσα παίρνουν και από τη Λιμενική για παράδειγμα. Όσοι αστυνομικοί δουλεύουν ώρες γραφείου δεν ενοχλούνται οι άνθρωποι. Μακάρι ναν καλά. 

Το θετικό είναι ότι πράγματι αυξήθηκε η παρουσία μας στους δρόμους, που ήταν κάτι που δυσανασχετούσα παλιά. Υποθέτω και οι πολίτες θα πρόσεξαν την αλλαγή. Το να έχει πολλά περιπολικά να γυρίζουν, σημαίνει πως ο ληστής είτε θα έχει περισσότερες πιθανότητες να συλληφθεί, είτε θα το σκεφτεί δύο φορές να κάνει κάτι παράνομο. Η λεγόμενη πρόληψη. Εδώ τελειώνουν τα θετικά της υπόθεσης.

Τα αρνητικά τώρα. Πέραν των αυξημένων περιπολιών, οι υπόλοιπες "υπηρεσίες" υπολειτουργούν. Είχαν που είχαν οι σταθμοί πρόβλημα με τρία ή τέσσερα άτομα για  περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ατόμων, τώρα πρέπει να μένει ένα άτομο στο σταθμό και οι υπόλοιποι να πηγαίνουν περιπολία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μείνει ένας ή μία συνάδελφος στο σταθμό και να δέχεται τα παράπονα του κοινού. Να τα επιληφθούν δεν υπάρχει θέμα, αφού είναι μόνοι τους που να πάνε.  Απλά θα απαντούν το τηλέφωνο, θα ακούνε και στο τέλος θα λένε "είμαι μόνος μου δαμέ, δεν μπορώ να έρθω. κάνε το παράπονό σου αύριο". Αν έρθει κανένας επικίνδυνος με ψυχολογικά προβλήματα στο σταθμό, και είναι κοπέλα καλύτερα να τηλεφωνήσει στο 199 να έρθει κανένα περίπολο να την φυλάει. Αν έρθουν κιόλας κανένα βράδυ και μας κτυπήσουν τον μοναδικό/ή συνάδελφο και μας κλέψουν κανένα όπλο εκεί να δείτε τα χάζια. 

Η τροχαία το βράδυ δεν υπάρχει συγχωνεύτηκε στα περίπολα. Δεν έχει ελέγχους ταχύτητας και οι έλεγχοι αλκοτέστ μειώθηκαν. Οκ οι περισσότεροι θα χαρούν γι αυτό. Οι νούσιμοι όχι.

Οπότε ελπίζω η αύξηση των περιπόλων να έχει κάποια εμφανή αποτελέσματα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι τώρα κάτω από το χαλί κατ' εμένα, ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί σε "μάχιμα τμήματα". Όσοι υπάρχουν τραβούμε ζόρι, που δε θα συνέβαινε αν ήμασταν περισσότεροι. Ακούει και ο συνάδελφος του γραφείου τι συμβαίνει εκτός γραφείου και λέει "που να πάω, ας κάτσω στα βραστά μου". Φαύλος κύκλος. Αφού δε θα προσλάβουμε άλλους σύντομα, πρέπει να βγουν έξω από τα γραφεία λίγοι καλομαθημένοι συνάδελφοί μας. Όσοι δεν έχουν αρκετό μέσο ας πούμε. Άλλη λύση δεν βλέπω. Αλλιώς στο τέλος θα σκουντουφλήσουμε όλοι μας στο χαλί.

5 σχόλια:

Georgia είπε...

Καλές επιτυχίες και υπομονή.


(Δεν είναι λίγο "άκυρο" να γράφεις δημόσια ότι οι σταθμοί τις νύκτες δεν θα είναι και τόσο στελεχωμένοι;)

antioxlos είπε...

το ξερουν ολοι. εμεις σιγουρα, η ηγεσια μας, το λεμε καθε μερα στους πολιτες, "αδυνατουμε να ανταποκριθούμε τωρα", εχουμε αδειες, αναρρωτικες κλπ.

ακόμα και οι παράνομοι το ξέρουν πιστεύω

nahna είπε...

Τώρα με την προεδρία, μάλλον θα λιγοστέψετε ακόμα περισσότερο. Μισός αστυνομικός θα μένει το βράδυ στο σταθμό!

misirlou είπε...

αν τα θυληκά σας δεν στελεχώνουν επάξια τον αστυνομικό σταθμό τότε ζήτω που καήκαμε... νοοου οφφένσ..

antioxlos είπε...

non taken