Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πολιτικοί και τροχαία αδικήματα, το αστειο της εβδομάδας

Εκπλάγηκα που έγινε τόσος ντόρος για την προεδρική χάρη του Προέδρου προς έναν πρώην βουλευτή.  Σαν να ήταν η πρώτη φορά που παραβαίνουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας βουλευτές σε αυτόν τον τόπο.

Παραξενεύτηκα που η υπόθεση έφτασε τόσο μακριά. Συνήθως άμα αστυνομικός σταματήσει βουλευτή για κάποιο αδίκημα, η κατάληξη θα είναι να τον αφήσουν να φύγει χωρίς καμιά συνέπεια. «Ναι γεια σας, α μα είστε βουλευτής, καλύτερα να μην το κάνατε (το αδίκημα) κύριε, στο καλό.» Έτσι είναι να μην κοροϊδευόμαστε. Αν και λέει ο Δημήτρης Δημητρίου ότι έχουμε εντολές να τους καταγγέλλουμε. Ναι καλά.

Διότι αφού όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν ασυλία, τι θα κάτσουμε να τσακωνόμαστε με έναν απ’ αυτούς που θα έχει τελικό αποτέλεσμα να κάνει κάποιος πολιτικός παράπονα για μας τους ασήμαντους αστυνομικούς που δουλειά μας είναι να τους προστατεύουμε και να τους υπηρετούμε; Ειρωνικά λέω το πιο πάνω.

Πρώτο παράξενο της υπόθεσης, είναι πώς δεν τον αναγνώρισαν οι αστυνομικοί ότι είναι βουλευτής; Υποτίθεται ότι στις εξετάσεις προαγωγής μας είναι αρκετά πιθανό να μας βάζουν τέτοιες ερωτήσεις. Δεύτερον δεν τους έλεγε ότι είναι βουλευτής αλλά αμπελουργός; Πολύ παράξενο. Συνήθως η ιδιότητά τους είναι το πρώτο πράμα που θα λέγανε. Αν είναι αλήθεια τότε το έκανε για να προκαλέσει κάποια ανακατωσούρα επειδή τον καταγγέλλουν, δε ξέρω τι άλλο να σκεφτώ. Μετά αφού έπαιρνε τα εξώδικα αν τα πλήρωνε εξ’ αρχής, δε θα προχωρούσε το θέμα στα δικαστήρια, αλλά θα είπε ο άνθρωπος γιατί να το κάνω αφού έχω ασυλία.

Κάποτε έκανα σήμα σε ένα γερμανικό ακριβό αυτοκίνητο που έκανε μια παράβαση σήματος. Όταν σταμάτησε κοντά μου, οδηγός ήταν ένας νυν τότε, τέως τώρα βουλευτής. Τον αναγνώρισα και του είπα το λάθος του. Ο κύριος μου είπε ότι βιαζόταν. Του είπα πολύ ευγενικά και με λίγο δέος το παραδέχομαι, ότι με αυτή την παράβαση γίνονται δυστυχήματα. Αυτός κούνησε το κεφάλι είπε καλά και ξεκίνησε, ούτε απολογία ούτε αντίο. Πολύ άσχημη εντύπωση μου δημιούργησε αλλά ως εκεί. Έτσι έχουν τα πράματα είπα, εδώ στην Κύπρο.

Εδώ που τροχαίες υποθέσεις απορρίπτονται από τα δικαστήρια μας επειδή μπορεί μετά από δύο χρόνια αναβολών και απουσιών να καθυστερήσουν να τεθούν ενώπιων τους για εκδίκαση, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να καταδικασθεί κάποιος πρώην βουλευτής για τροχαίο που διέπραξε πριν 3-4-5 χρόνια.

Ενώ στο εξωτερικό; Στις ΗΠΑ το 2007 αστυνομικός με πολιτικά συνέλαβε γερουσιαστή επειδή προέβηκε σε άσεμνη συμπεριφορά σε δημόσια ουρητήρια. Δήλωσε ένοχος, αργότερα άλλαξε την απάντησή του σε αθώο και τελικά παραιτήθηκε. Αν ήταν Κύπρο αυτό πιο πιθανό να κατηγορούσαν τον αστυνομικό παρά τον πολιτικό. Φέτος το 2012 ο Βρετανός Υπουργός ενέργειας - πρώην δημοσιογράφος - παραιτήθηκε και αυτός μετά από κατηγορίες ότι το 2003 είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας και ψευδώς δήλωσαν μαζί με τη σύζυγό του ότι ήταν αυτή που οδηγούσε το όχημά του.  Είδατε καλό που κάνουν οι κάμερες-ραντάρ;

Αλλά γιατί στην Αγγλία να φτάσει να πει ψέματα ένα δημόσιο πρόσωπο για το ποιος υπερέβη το όριο ταχύτητας; Επειδή εκεί το κοινό είναι αρκετά ευαισθητοποιημένο να μη συγχωρεί τέτοιες συμπεριφορές από σημαντικά πρόσωπα. Ενώ στην Κύπρο αμφιβάλλω αν κανείς πολιτικός, βουλευτής ή υπουργός πει τίποτε περισσότερο από «σιγά το πράμα, εδώ καράβια καίγονται».   

Δεν υπάρχουν σχόλια: