Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η τροχαία και η δημοσιογραφία



Ρωτά ο κύριος Γιαννακός την Τροχαία. Μέχρι να του απαντήσει η Τροχαία που σίγουρα θα είναι πιο εμπεριστατωμένη η απάντησή της, μπορώ να πω εγώ; Δεν είμαι η Τροχαία, απλά έχω κάνει αρκετό καιρό στα της Τροχαίας. 

Οι πολίτες έχουν σχεδόν πάντα άποψη σε ότι αφορά την τροχαία. Μπορεί να μην συζητήσουν στο τραπέζι με την ομήγυρη για τους σκύλους της Αστυνομίας, ή για τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ή για τους αστυνομικούς που διερευνούν τις διαρρήξεις, αλλά σε ότι αφορά θέματα τροχαίας έχουν όλοι άποψη. Σχεδόν πάντα αρνητική.

Δηλαδή αν σου διαρρήξουν το σπίτι και καλέσεις το ΤΑΕ, δε θα τους πεις εσύ τη δουλειά τους. Δε θα τους πεις πώς να μαζέψουν αποτυπώματα. Στο γραφείο πυροβόλων όπλων δε θα τους πεις τον τρόπο που θέλεις εσύ να εγγράψεις το δίκαννό σου. Του πυροτεχνουργού δε θα του πεις πώς να εξουδετερώσει μια βόμβα. Όταν όμως δεις αστυνομικό της τροχαίας να κάνει ραντάρ ή κάπου σε κάποιο δρόμο έλεγχο, είτε θα σχολιάσεις αρνητικά το τι κάνουν είτε κάποιοι πολίτες δε δυσκολεύονται να σταματήσουν και να ρωτήσουν τους αστυνομικούς τι κάνουν εκεί με ύφος καθηγητή στους μαθητές του ή και να τους στείλουν να παν αλλού να κάνουν ελέγχους επειδή νομίζουν ξέρουν καλύτερα. Μέχρι και τους νόμους θα τους πλάσουν κάποιοι όπως τους βολεύει τους ιδίους, κατά τον έλεγχο του αστυνομικού, για να τον πείσουν ότι δεν παρανομούν. 


Ο κος Γιαννακός θέλει να προτάσσουμε τα αποδεικτικά στοιχεία. Το κάνουμε επιδεικνύοντας την οθόνη του ραντάρ. Εκεί αναγράφεται η ταχύτητα του οχήματος και η απόστασή του από το ραντάρ τη δεδομένη στιγμή που το κτύπησε η ακτίνα του ραντάρ. Δεν υποχρεούμαστε να δείξουμε το ραντάρ. Το κάνουμε για να μην έχουμε πολλές διαμαρτυρίες. Ούτως ή άλλως και να δείξουμε το ραντάρ στον οδηγό αυτό δε σημαίνει ότι θα πειστεί για την παράβασή του διότι ίσως προβάλει τον ισχυρισμό πως κτυπήσαμε άλλο αυτοκίνητο - το διπλανό του - και σταματήσαμε το δικό του. Έχει λίγες περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να δείξουμε στον οδηγό το ραντάρ, είτε επειδή αυτό βρίσκεται σε άλλο σημείο είτε επειδή η ένδειξη του σβήστηκε κατά λάθος. Εκεί να αρκεστούν στον λόγο μας. Το δικαστήριο αρκείται.

Στο εξώδικο που εκδίδεται στον παραβάτη υπάρχει γραπτώς επάνω η παρανομία του. Θέλει και δεύτερη κόλλα χαρτί να εκδίδεται, ο δημοσιογράφος, που να γράφει τι επάνω;   

Ο κος Γιαννακός λέει είναι υποχρέωσή μας να δείχνουμε στην οθόνη του ραντάρ τον αριθμό εγγραφής του αυτοκινήτου. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι σύγχυσε τις κάμερες που είχαμε παλιά και φωτογράφιζαν τα οχήματα, με τα συνήθη ραντάρ που έχει η Τροχαία και τα οποία δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Είναι ανακριβείς οι όποιες πληροφορίες έχει. Μια τέτοια αρθρογραφία φανερώνει τσαπατσουλιά από μέρους του δημοσιογράφου και ασέβεια προς τον αναγνώστη, ο οποίος επιβάλλεται να γνωρίζει την κάθε πτυχή του θέματος του οποίου διαβάζει.  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

στειλτο στην εφημερίδα

antioxlos είπε...

ήδη ειχα μια ανταλλαγή email με τον κο Χατζηβασίλη της ίδιας εφημερίδας πριν μερικές εβδομαδες για άλλο θέμα.


το σκεφτηκα να τους το έστελνα. μετά είπα αν ειναι δυνατοί δημοσιογράφοι θα το ανακαλύψουν από μονοι τους.